Více bouří a záplav v 21. století

V období od roku 1923 do června 2023 se v Evropě vyskytlo více než 1 500 povětrnostních událostí, jako jsou sucha, povodně, extrémní teploty a bouře, z toho dvě třetiny jen v 21. století.

Důsledky změny klimatu se již neprojevují pouze ve zvláště zranitelných oblastech světa, jako jsou suché oblasti afrického kontinentu, jihovýchodní Asie nebo karibské ostrovy, ale i v Evropě se zvyšuje počet extrémních povětrnostních jevů a přírodních katastrof, jak ukazuje graf založený na sledování Mezinárodní databáze katastrof (EM-DAT).

Přestože databáze zahrnuje i přírodní katastrofy, které se změnou klimatu nesouvisejí, tato kumulace událostí za posledních 20 let zdůrazňuje významnou roli globálního oteplování v tomto trendu. Největší podíl zaznamenaných přírodních katastrof tvoří povodně (674 zaznamenaných událostí) a bouře (569), na třetím místě jsou extrémně vysoké nebo nízké teploty (278), zatímco počet sucha (48) je relativně nižší.

Graf ukazuje změny v počtu přírodních katastrof/extrémních povětrnostních jevů v Evropě od roku 1923 podle typu: záplavy, bouře, extrémní teploty, sucha – celkový počet událostí v roce 1939 (11), v roce 2019 (1452). Zdroj: Statista

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.