V Peru pokračují protesty uprostřed zdlouhavé politické krize

Současná vláda opakovaně čelila kritice za tvrdý zásah proti demonstracím, které pokračují od prosince uplynulého roku.

V Peru stále pokračují protesty proti současné vládě prezidentky Diny Boluarteové. Protesty pokračují od prosince minulého roku, kdy se nová vláda po impeachmentu prezidenta Pedra Castilla dostala k moci. Impeachment levicového prezidenta Castilla vyvolal protesty jeho podporovatelů, nicméně v současnosti jsou už protesty výrazem celkové nespokojenosti s peruánskou vládou. V Peru tak i nadále pokračuje dlouhá politická a ekonomické krize. Přestože místní ekonomika je považována za relativně odolnou, pokračující politická krize a nefunkční politický systém už přinesly nárůst chudoby a zpoždění v investičních projektech.

Současná prezidentka Boluarteová opakovaně čelila kritice za tvrdý zásah vlády proti demonstracím, které na začátku roku zablokovaly dálnice a uzavřely letiště a nádraží. Úřad peruánského ombudsmana odhadl, že při protestech zemřelo více než 60 lidí, většinou právě demonstrantů. Také organizace na ochranu lidských práv označily represe proti demonstracím za „disproporční“.  Prezidentka ale kritiku odmítá a z násilí viní především protestující. Některé z nich označila za teroristy a agitátory.

Nedávný průzkum veřejného mínění ukázal, že Boluarteová a opozicí vedený Kongres mají 14%, resp. 6% podporu. Prezidentka sice vyjádřila podporu předčasným volbám, nicméně peruánský parlament (Kongres) takový návrh odmítl.

Krátce před dalšími plánovanými demonstracemi v hlavním městě Limě vyzvala prezidentka Boluartová k „pokojnému pochodu“ bez „násilí, chaosu a krizí“. Nicméně rovněž kritizovala demonstranty, že jsou mimo kontakt s průměrným Peruáncem a že představují „hrozbu pro demokracii“. Kromě toho obvinila své odpůrce, že „mávají válečnými vlajkami“.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Quispe Keen – CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=134683104

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.