Havaj na cestě k univerzálnímu základnímu příjmu

Businness Insider. Havaj se odlišila a upozornila na sebe již tím, že formálně převzala Pařížskou klimatickou dohodu, ze které se Trump rozhodl stáhnout. A nyní se Havaj hlásí k další myšlence, k nepodmíněnému základnímu příjmu.

Jde o „začátek konverzace o budoucnosti.“ Jde o zákon, který jednak tvrdí, že všechny rodiny na Havaji mají nárok na základní finanční bezpečnost. Je to prý poprvé, kdy nějaký stát vydal prohlášení tohoto typu. A druhá část vytváří vládní úřad k „analýze naší ekonomiky a k zajištění cest, jak zajistit rodinám základní finanční bezpečnost, včetně zhodnocení různých forem plného či částečného univerzálního základního příjmu.

A ihned se objevily titulky: Stát Havaj bude zvažovat univerzální základní příjem.

Každý občan by tak měl zajištěn fixní příjem, který by nezávisel na statusu. Navzdory současnému důrazu na tuto myšlenku, není zrovna nová. Například americký prezident Nixon tuto ideu předložil již v roce 1969.

Diskuse a pokusy se i vzhledem k rozvoji automatizace a obavám z masivní nezaměstnanosti, konají po celém světě. Finsko má pilotní program, zahájený v roce 2016, Kanada plánuje pokusy v Ontariu, v Indii se o konceptu debatuje.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.