Dovoz íránské ropy do Číny je na desetiletém maximu

Jen za poslední tři roky se dovoz ropy z Íránu do Číny ztrojnásobil.

Podle údajů analytické společnosti Kpler dosáhne tento měsíc vývoz ropy z Íránu do Číny desetiletého maxima, neboť asijský gigant odebere přibližně 1,5 milionu barelů denně, napsala agentura Bloomberg.

Čína z Íránu od počátku roku dováží 917 tisíc barelů denně. Často uvádí jako zemi původu Malajsii. Dovozy ropy z Íránu do Číny se zrychlily poté, co čínské úřady polevily s vyšetřováním dovozu bitumenové směsi. Jde o smíchání ropy z Íránu s tou venezuelskou. Důvodem byla snaha maskovat původ ropy kvůli americkým sankcím.

Ropa z Íránu je také v současnosti obchodně atraktivnější, prodává se se slevou deseti dolarů na jeden barel.

Podle údajů společnosti Kpler se vývoz ropy z Íránu do Číny za poslední tři roky ztrojnásobil navzdory stále přísnějšímu sankčnímu režimu. Nicméně v posledních měsících se také zvýšil vývoz íránských neropných produktů do Číny. Podle íránských celníků během prvních čtyř měsíců současného íránského kalendářního roku bylo do čínských přístavů dodáno zboží v hodnotě 4,644 miliardy dolarů.

Od roku 2021 mají Čína a Írán podepsanou dohodu o spolupráci a kromě toho rozvíjejí také vojenskou a bezpečnostní spolupráci.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.