Latinská Amerika by se mohla stát komoditní velmocí tohoto století

Rostoucí a zelenající se svět bude dychtit po latinskoamerických komoditách.

Latinská Amerika není žádným nováčkem v oblasti dodávek surovin do světa, ale je možné, že se nachází na pokraji rozmachu. Tři síly tlačí tento region k tomu, aby se stal surovinovou velmocí tohoto století, upozornil The Economist. Ekologický přechod zvyšuje poptávku po kovech a nerostných surovinách, kterých má Latinská Amerika velké zásoby, a také po obnovitelné energii k jejich zpracování. Region již dodává více než třetinu světové mědi, která se používá v elektroinstalaci a větrných turbínách, a polovinu stříbra, které je součástí solárních panelů. Jeho úrodná půda produkuje dostatek obilí, zvířat, kávy a cukru, aby pomohla nasytit rostoucí světovou populaci. A konečně, geopolitické napětí mezi Spojenými státy a Čínou způsobuje, že se země s oblibou dívají na investice do relativně neutrálního regionu.

Poptávka vyvolaná ekologickým přechodem bude pravděpodobně trvalejší než ropný, uhelný a ocelářský boom v roce 2000. Ten byl poháněn industrializací Číny, která se v polovině roku 2010 zpomalila, když bylo potřeba postavit méně nových továren. Naproti tomu energetická transformace je globální a vyžaduje investice na desítky let. Nízkouhlíkové technologie jsou mnohem náročnější na nerostné suroviny než jejich špinavější ekvivalenty. Elektromobil obsahuje třikrát až čtyřikrát více mědi než automobil na benzinový pohon. CRU, datová společnost se sídlem v Londýně, odhaduje, že do roku 2035 by mohla vzniknout neuspokojená potřeba 7-8 milionů tun mědi ročně.

V závodě o zaplnění těchto mezer vyniká Latinská Amerika. V regionu se nacházejí rozsáhlá ložiska důležitých nerostů a kovů. Přestože Chile a Peru těží měď již desítky let, dohromady mají 30 % světových zásob tohoto kovu, které lze využít. V Latinské Americe se nachází téměř 60 % známých zásob lithia. Bolívie má cín, který se používá jako pájka v elektrických součástkách. Brazílie má grafit, další kov pro baterie. Těžba kovů je v Latinské Americe často snazší než jinde. Získávání lithia odpařováním je levnější než jeho vrtání z hornin, jak se to dělá v Austrálii a Číně.

Výhodou Latinské Ameriky však nejsou jen suroviny, v její prospěch se vyvíjí i geopolitická situace.

S tím, jak se zostřuje soupeření mezi Spojenými státy a Čínou, země diverzifikují, odkud dovážejí a kam investují. Latinská Amerika je relativně neutrální, mírumilovná, otevřená investicím a blízká výrobním závodům v Severní Americe. Americký zákon o snižování inflace nařizuje, že od roku 2027 musí být 80 % tržní hodnoty kritických nerostů používaných k výrobě baterií pro elektromobily vytěženo nebo zpracováno ve Spojených státech nebo v některé ze zemí, s nimiž mají uzavřenou dohodu o volném obchodu, jako je tomu v případě Chile, Peru a Mexika.

To vše představuje pro Latinskou Ameriku obrovskou příležitost. Region však musí jednat, aby se vyhlídky proměnily ve skutečnost.

Celý článek najdete zde v angličtině.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.