Francie dá 200 milionů eur na likvidaci vína, které se nepodařilo prodat kvůli poklesu prodeje

Největší producent vína se potýká se sníženou poptávkou kvůli zahraniční konkurenci i snížení spotřeby vína jako důsledku vysokých cen. 

Francouzští vinaři zaznamenali pokles prodeje svých produktů, což vedlo ke značným přebytkům. Francouzské ministerstvo zemědělství a EU vynaloží 200 milionů eur na podpůrný program, jehož cílem je tyto přebytky zničit, informují noviny Financial Timesčasopis Forbes.

Francouzští výrobci předpokládají, že v roce 2023 bude přebytek vína činit 3 miliony hektolitrů. Francie je druhým největším producentem vína na světě. V roce 2022 místní vinaři vyrobili 46,6 milionu hektolitrů.

Systém likvidace spočívá v destilaci přebytečného vína na etanol, který lze průmyslově využít (například k výrobě parfémů a alkoholových gelů). Kromě toho program zahrnuje kompenzace zemědělcům za kácení vinic. Například v oblasti Bordeaux bude zničeno 9,2 tisíce hektarů vinic.

Zhoršení prodeje je, jak uvádí zdroj, způsobeno především zvýšenou konkurencí na zahraničním trhu a poklesem prodeje v Číně i v samotné Francii, kde za posledních 10 let klesla spotřeba vína o třetinu. Mladí totiž dávají přednost růžovému vínu, pivu a nealkoholickým nápojům.

Zvýšení cen pohonných hmot a potravin vyvolané ruskou invazí na Ukrajinu způsobilo, že kupující v celé Evropské unii utrácejí méně za nenutné zboží, tedy i víno, uvedl Forbes. Jeho spotřeba letos klesla o 10 % i ve Španělsku, o 22 % v Německu a o 34 % v Portugalsku.

Více najdete v článku zdezde (anglicky).

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.