Jihoafrická republika: nemáme žádné důkazy o dodávkách zbraní do Ruska

Jihoafrický prezident Ramaphosa tvrdí, že nezávislé vyšetřování “nenašlo žádné důkazy” pro nepodložené tvrzení amerického velvyslance, že jeho země dodávala zbraně Rusku.

Kauza #LadyRussiagate  spočívala v přistání sankcionované ruské nákladní lodi Lady R na námořní základně Simon’s Town v Jižní Africe poblíž Kapského města v prosinci 2022 a měla své diplomatické dopady. Velvyslanec Spojených států v Jihoafrické republice Reuben Brigety totiž prohlašoval, že ruská loď Lady R byla naložena zbraněmi a municí. Vyšetřování však ukázalo, že ruská nákladní loď naopak vezla výzbroj, která byla objednána pro Jihoafrické národní obranné síly v roce 2018. Ramaphosa uvedl, že na základě rozhovorů s 50 lidmi a přezkoumání více než 100 dokumentů neexistují žádné důkazy o tom, že by byly zbraně vyvezeny. “Po zvážení všech záležitostí se žádné z obvinění o dodávkách zbraní do Ruska neprokázalo jako pravdivé,” uvedl Ramaphosa. “Žádná z osob, které tato obvinění vznesly, nemohla poskytnout žádné důkazy na podporu tvrzení, která byla vznesena proti naší zemi.” Ramaphosa uvedl, že toto obvinění “mělo velmi škodlivý dopad na naši měnu, naši ekonomiku a naše postavení ve světě, ve skutečnosti poškodilo naši image”. Ramaphosa se rozhodl, že z bezpečnostních důvodů zveřejní pouze shrnutí zprávy.

Jihoafrický vůdce nařídil vyšetřování vedené soudcem ve výslužbě poté, co americký velvyslanec v květnu na brífinku pro média uvedl, že si je “jistý”, že na plavidlo směřující do Ruska byly naloženy zbraně a munice. Jihoafrické ministerstvo zahraničí později uvedlo, že se Brigety za své komentáře omluvil, a americký diplomat následně na sociálních sítích napsal, že je vděčný za příležitost “napravit jakýkoli mylný dojem, který zanechaly mé veřejné poznámky”. Jihoafrická republika, jejíž vládnoucí Africký národní kongres má historické vazby na Sovětský svaz, udržuje přátelské vztahy s Ruskem i po invazi Moskvy na Ukrajinu v únoru 2022, která vyvolala kritiku ze strany USA a dalších západních zemí. Za Ramaphosy země hostila cvičení s ruským námořnictvem a odmítla se připojit k západnímu odsouzení Moskvy nebo sankcím proti ruské ekonomice. Minulý měsíc Ramaphosa hostil Rusko a další významné rozvojové ekonomiky včetně Číny a Indie na summitu BRICS v Johannesburgu.

Ilustrační foto: Autor – Palácio do Planalto from Brasilia,  CC BY 2.0.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.