Vědci vytvořili alkohol, který nezpůsobuje kocovinu

Britská laboratoř pracuje na syntetické látce, která na lidský mozek působí podobně jako alkohol, ale nezpůsobuje kocovinu ani další podobné problémy.

Britští vědci z laboratoří GABA Labs syntetizovali látku, která vyvolává účinky opojení, aniž by způsobovala nepříjemné příznaky v podobě kocoviny. Analog alkoholu byl pojmenován Alcarelle. Informuje o tom The Wall Street Journal s odvoláním na novou studii.

Podle vědců se účinek po užití látky podobá vypití sklenky vína. Vědci poznamenávají, že nemá vliv na kvalitu řeči, nevyvolává agresivitu, nenarušuje koordinaci pohybů a nezpůsobuje výpadky paměti. List s odvoláním na rozhovory s předními pracovníky tvrdí, že Alcarelle nezpůsobuje závislost a nevede ke zdravotním problémům, z těla se vyloučí během několika hodin.

Vědecký ředitel společnosti GABA Labs David Nutt říká, že se o alkohol a GABA receptory začal zajímat před téměř 40 lety, kdy na základě svého výzkumu objevil jejich vzájemné působení. Nutt dlouhodobě zdůrazňuje, že alkohol způsobuje společnosti větší škody než jiné drogy.

Látka je založena na kyselině gama-aminomáselné, aminokyselině, která ovlivňuje receptory v přední části mozku a způsobuje spíše „uvolnění a společenskost“.

Společnost se sídlem ve Velké Británii nyní shromažďuje přibližně 10 milionů dolarů, aby mohla do poloviny roku 2026 dokončit testování bezpečnosti potravin. Zatím látku v malém množství testovali pouze samotní zaměstnanci laboratoře.

V rámci testování bude společnost zkoumat účinky přípravku Alcarelle smíchaného se skutečným alkoholem a jeho užívání v nadměrném množství, sdělil médiím Nutt. Syntetický alkohol je bez chuti a je určen k přidávání do nealkoholických nápojů nebo do těch, z nichž byl alkohol odstraněn (nealkoholické pivo nebo víno).

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.