Čína už skoro rok nemá řádného velvyslance v Indii. Poprvé od roku 1976

Prázdný diplomatický post prý odráží napjaté vztahy obou sousedů.

V říjnu to bude rok, co je čínská ambasáda v Indii bez řádného a zplnomocněného velvyslance. Jedná se o nejdelší období bez velvyslance od roku 1976, připomenuly noviny Hindustan Times.

Nepřítomnost velvyslance reflektuje podle novin současné zhoršení vztahů obou velmocí. Podle anonymních zdrojů novin se nezdá, že by Peking s navrhnutím nového velvyslance v Indii spěchal.

Poslední čínský velvyslanec v Indii Sun Wej-tung ukončil svoji misi 26. října uplynulého roku a následně byl jmenován na post náměstka ministra zahraničních věcí Číny.

Jak noviny připomněly, post čínského velvyslance v zemi je prázdný v kontextu, kdy čínský prezident Si Ťin-pching nepřijel na summit skupiny G20, který se konal v srpnu v Indii. Kromě tomu se obecně věří, že poslední summit Šanghajské organizace spolupráce v červenci se konal virtuálně kvůli čínskému lídrovi. Čína a Indie jsou členy této organizace.

„Nejde o náhodu, ale o promyšlené rozhodnutí, které je součástí promyšleného přístupu Číny. V uplynulém roce jmenovala několik velvyslanců a je zvykem mít rezidenčního velvyslance, zejména pokud se očekává, že se hlava vlády zúčastní dvou po sobě jdoucích summitů pořádaných Indií,“ uvedl jeden anonymních indických zdrojů pro list Hindustan Times

Podle listu nejmenování velvyslance souvisí s napjatými a „nenormálními“ vztahy Indie a Číny.

Naposledy nebyl tak dlouhou dobu post čínského velvyslance v Indii neobsazen v roce 1976. V době pohraniční války obou zemí, mezi roky 1962 až 1976, vedl velvyslanectví buď chargé diplomat na úrovni d’affaires nebo první tajemník.

Noviny dodávají, že pozice čínského velvyslance v Indii je spolu s posty v Japonsku, USA a ve Velké Británii prestižní a rovná se fakticky postu náměstka ministra zahraničí země. Poslední velvyslanec Sun Wej-tung i jeho předchůdce Luo Čao-chuej se náměstky ministrů zahraničí po návratu do Číny stali.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.