Arménie navrhuje Rusku dvoustrannou dohodu o Římském statutu Mezinárodního trestního soudu

Podle představitele arménské vlády je ratifikace důsledkem akcí Ázerbájdžánu během ozbrojeného konfliktu s Arménií, o zatčení Putina však nemůže být řeč.

Arménie navrhuje Rusku podepsat dvoustrannou dohodu o právním urovnání situace související s ratifikací Římského statutu ze strany Jerevanu, napsal zpravodajský server RBK a další ruská média. Informace o návrhu poskytl médiím zástupce arménské vlády pro mezinárodní právní otázky Jegiše Kirakosjan.

Arménie podepsala Římský statut již v roce 1999, ale úřady se jej rozhodly ratifikovat až letos v létě. Pokud bude smlouva ratifikována, bude země povinna vydat Vladimira Putina, pokud se bude nacházet na jejím území, Mezinárodnímu trestnímu soudu, neboť na něj v březnu vydal na zatykač. Moskva označila plán Arménie připojit se k mezinárodnímu orgánu, který na jaře vydal zatykač na prezidenta Vladimira Putina, za nepřijatelný a požadovala vysvětlení, připomíná server.

„Navrhli jsme Rusku uzavřít dvoustrannou dohodu, aby v případě, že Arménie ratifikuje Římský statut, byly obavy Ruska rozptýleny. Text byl předložen před několika měsíci, v dubnu. Čekáme na reakci našich kolegů,“ řekl Kirakosjan. Diplomat také dodal, že o Putinově zatčení při jeho případném pobytu v Arménii nemůže být ani řeč, takové úvahy prohlásil za nerozumné. „Zaprvé, současní představitelé zemí mají imunitu. A za druhé, našim ruským kolegům byla navržena řešení, která vycházejí z článku 98 Římského statutu,“ dodal.

Kirakosjan zopakoval dřívější prohlášení Jerevanu, že plány na ratifikaci Římského statutu souvisejí s kroky Ázerbájdžánu během ozbrojeného konfliktu s Arménií.

Ilustrační foto: Autor – Armineaghayan – CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=73658999

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.