Od Lisabonu po Luhansk: O vstupu Ukrajiny do EU se bude jednat v prosinci

Ukrajina by se mohla stát členem EU do roku 2030, pokud obě strany splní svou část.

Evropská unie se chystá zahájit jednání s Ukrajinou o jejím budoucím vstupu do Unie. Oficiální oznámení se očekává již v prosinci. Informuje o tom mimo jiné zpravodajský portál Politico.

Předseda Rady EU Charles Michel je pro vstup Ukrajiny do roku 2030 – ale pouze za určitých podmínek. „Ukrajina může patřit do EU v roce 2030, pokud obě strany splní své domácí úkoly,“ řekl Michel v rozhovoru pro Der Spiegel. Michel mimo jiné požaduje, aby EU urychlila „rozhodovací procesy“. Rychlým přijetím Ukrajiny by EU také „dokázala, že je schopna jednat geopoliticky“.

„Budoucnost Ukrajiny je v Evropské unii. Naše společenství svobody se bude brzy rozprostírat od Lisabonu až po Luhansk,“ uvedla německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková v pondělí na okraj zvláštního zasedání ministrů zahraničí EU, které se místo v Bruselu nebo Lucemburku konalo v Kyjevě. Ministři zahraničních věcí EU27 tak svou cestou na Ukrajinu vyslali jasný signál podpory a solidarity s Ukrajinou na její cestě do Evropské unie.

Pro vstup Ukrajiny do EU jsou nezbytné dalekosáhlé reformy. V červenci 2022 definovala Evropská komise sedm základních priorit, zejména v oblasti spravedlnosti a právního státu, které musí být splněny před zahájením přístupových rozhovorů. Navzdory válce Ukrajina odhodlaně pokračuje v reformním programu a v posledních měsících dosáhla značného pokroku.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.