Obyvatelé Istanbulu i dalších měst se shromažďují na podporu Palestinců

Tisíce Turků se v Istanbulu účastní pochodu nazvaného “Pochod pro Fatah” na podporu Palestinců. A nejsou sami.

Útoky Palestinců na Izrael, které hnutí Hamás nazvalo bouří al-Aksá, jsou mnohými zatracovány, vyvolávají ale i vlnu souhlasu a podpory v řadě města zemí. Turecko v konfliktu Palestiny a Izreaele zůstává oficiálně neutrální. V Istanbulu se však sešlo propalestinské shromáždění. “Palestinci pouze brání svou vlast, s terorismem toto nemá nic společného,” říká čtyřiapadesátiletý Sahin Ocal, aktivista jednoho ze sdružení, která pochod organizují.  “Inšalláh, věříme, že to bude také doba vítězství muslimů,” přidává se k němu 39letá žena v domácnosti Fatma Ipeková, která v davu pochodujících drží “protisionistický” transparent.

Palestince podporují i v Bahrainu či jemenské Saná, kde příznivci Hútíů s palestinskými vlajkami oslavovali útoky na Izrael. V libanonském Bejrútu měli palestinské vlajky v rukou příznivci militantní organizace Hizballáh, kteří 7. říjen vyhlásili dnem vítězství nad Izraelem. Další otevřenou podporu pak hnutí Hamás získalo v Íránu. Poradce tamního nejvyššího vůdce prohlásil: “Stojíme na straně palestinských vůdců, dokud nebudou Palestina a Jeruzalém osvobozeny.” Hamás označil svůj útok za “operaci Al-Aksá Potopa” a vyzval “bojovníky odporu na Západním břehu” i v “arabských a islámských zemích”, aby se k boji připojili. Ozbrojené křídlo militantní fundamentalistické organizace Hamás, zvané Brigády Ezzedine al-Qassam, prohlásilo, že vypálilo více než 5 000 raket, zatímco mluvčí izraelských ozbrojených sil Richard Hecht uvedl, že Izrael napočítal více než 3 000 přilétajících raket. Šéf Hamásu Ismail Haníja prohlásil, že skupina je na “pokraji velkého vítězství”.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.