Ukrajinský představitel kritizuje Švýcarsko kvůli vývozu zbraní

Předseda strany ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského David Arachamia kritizoval Švýcarsko za jeho postoj k vývozu zbraní.

V rozhovoru zveřejněném švýcarskými médii o víkendu Arachamia uvedl, že si Švýcarsko “škodí”. “Švýcaři žijí podle paradigmatu neutrality. Chápu, že tak uvažují, a souhlasím s tím, že neprodávají zbraně přímo Ukrajině,” uvádí Arachamia. Zbavení zákazníků svobody nakládat s nakoupeným zbožím však podle něj poškodí švýcarský průmysl. “Pokud bude Švýcarsko pokračovat touto cestou, nakonec o svůj trh se zbraněmi zcela přijde,” řekl Arachamia, který má blízko k ukrajinskému prezidentovi. “To by znamenalo konec švýcarského zbrojního průmyslu.” Od února 2022, kdy Rusko zahájilo válku proti Ukrajině, se Ukrajina stala jedním z center světového obchodu se zbraněmi. “Jsme si vědomi všech významných kontraktů uzavřených v každé zemi,” prohlásil Arachamia. Dříve se všichni obchodníci ptali, zda je potenciální obchod v souladu s mezinárodními pravidly obchodu se zbraněmi, tj. přísnými pravidly USA pro reexport. “Dnes se každý ptá, zda (dotyčné zbraně) mají švýcarské komponenty,” tvrdí Arachamia. “Lidé takové věci nechtějí kupovat, nechtějí platit za něco, co pak nemohou dát, komu chtějí.”

Švýcarští politici by se měli zamyslet nad budoucností zbrojních závodů ve svých kantonech, říká Ukrajinec. “Je opravdu v zájmu Švýcarska, aby se zavřela továrna nebo aby byly propuštěny stovky lidí?” ptá se. “Neutralita pomohla Švýcarům po druhé světové válce, ale nemyslím si, že v dnešním světě stále funguje,” dodal. Dodal, že doufá, že Švýcarsko bude na Ukrajině více investovat. Podle něj bylo Švýcarsko vždy specialistou na finanční trhy a poskytuje Ukrajině cennou pomoc v oblasti odminování. “Mohlo by však své úsilí ještě více soustředit na oblast investic. Zbrojní společnosti by například mohly na Ukrajině otevřít společné podniky,” domnívá se Arachamia.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.