Koupě domu se pro běžné Brity stává luxusem

Nová zpráva uvádí, že většina lidí, kteří usilují o koupi domu ve Spojeném království, se domnívá, že vlastnictví domu je vyhrazeno pouze pro elitu.

Podle nové zprávy společnosti Yorkshire Building Society (YBS) nebylo investování do nemovitostí nikdy snadné, ale v poslední době se z něj stalo vyloženě privilegium, uvedl zpravodajský web Euronews.

Vzhledem k tomu, že Bank of England udržuje úrokové sazby na historickém maximu 5,25 %, jsou náklady na půjčky zvýšené a hypotéky jsou pro mnohé nedostupné.

Trh s nemovitostmi ve Velké Británii zaznamenal v posledních měsících výrazné zpomalení a nejnovější údaje o výrazném poklesu hypoték předpovídají další pokles.

Země bojuje s prudce rostoucí inflací, která přispívá ke krizi životních nákladů, což dále omezuje finanční zdroje domácností.

Nedávné údaje odhalily další drsnou realitu a ukázaly, že od dubna 2022 do března letošního roku se v Anglii téměř 300 000 domácností stalo bezdomovci nebo jim bezdomovectví hrozilo, včetně více než 100 000 rodin s dětmi.

Podle zprávy YBS je stále mnoho těch, kteří se navzdory obtížím nevzdali a usilují o pořízení vlastního bydlení – musí se však v mnoha ohledech přizpůsobit. Například někteří odkládají koupi svého prvního bydlení nebo zvažují prodloužení doby splatnosti hypotéky.

Potíže se nevyhýbají ani oblasti nájemního bydlení – pronájem se stává méně atraktivní investicí v souvislosti s rostoucími náklady, které mají dopad i na nájemníky.

Další informace najdete zde v angličtině.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.