Výroba vodíku jako šikmá plocha směrem k neokolonialismu

Vodík se v posledních letech stal základním kamenem energetické politiky EU.

Hlavní ropné a plynárenské společnosti však využívají nerealistických cílů EU v oblasti ekologického vodíku, aby do ní zadními vrátky propašovaly vodík z fosilních zdrojů. Údaje IEA ukazují, že 99 % celosvětově vyrobeného vodíku se vyrábí z fosilních paliv – řeč je o těch samých fosilních palivech, která jsou příčinou klimatické krize. V roce 2022 byla celková celosvětová produkce vodíku ve výši 95 milionů tun (Mt) zodpovědná za více než 900 Mt emisí uhlíku. To přesáhlo téměř 800 Mt, které vypustil celý světový letecký průmysl, upozornil web Corporate Europe Observatory.

Přestože cíle EU v oblasti ekologického vodíku jsou vytrubovány s velkou pompou – 20 milionů tun ročně do roku 2030 –, skutečností je, že současná výroba ekologického vodíku na celém světě zůstává zanedbatelná. V roce 2022 bylo z obnovitelné elektřiny vyrobeno méně než 0,1 % celosvětového vodíku (méně než 0,08 milionu tun).

Pokračování éry fosilních paliv není jediným rizikem, které vodíkový humbuk představuje. Plány EU v oblasti vodíku prohlubují neokoloniální extraktivistické praktiky, včetně rozsáhlého přivlastňování půdy, vody a energie, které by jinak mohly být využity k uspokojení místních potřeb elektřiny, v zemích, kde se vyrábí.

Ve zprávě Corporate Europe Observatory se zabýváme projekty s plánovanou výrobní kapacitou více než 1 gigawatt zeleného vodíku. Zjistili jsme, že 41 z navrhovaných 109 projektů je plánováno v zemích, které se již potýkají s velkým nedostatkem vody, včetně Španělska, Namibie, Chile a Maroka.

Podle údajů z průmyslu se při výrobě spotřebuje přibližně 10 litrů ultračisté vody (na každý vyrobený kilogram vodíku je zapotřebí 20-30 litrů mořské vody nebo 12-13 litrů sladké vody).

To klade další nároky na vodu v situaci, kdy je výroba potravin a pitná voda již nyní pod tlakem. Větrné a solární elektrárny potřebné pro vodíkové hospodářství vyžadují také rozsáhlé plochy půdy.

Navíc mnoho zemí, které EU považuje za potenciální kandidáty na dovoz vodíku, vyrábí jen málo zelené energie, konstatuje Corporate Europe Observatory.

Podrobnosti jsou dostupné zde v angličtině.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.