Německý kancléř Scholz se obrací na Nigérii kvůli novým partnerstvím v oblasti plynu a vodíku

Pokud by se na světový trh dostalo více plynu z Nigérie, mělo by to tlumivý vliv na cenu na světovém trhu, řekl Scholz.

Kancléř Olaf Scholz odcestoval do Nigérie, aby zajistil nová energetická a hospodářská partnerství a pomohl diverzifikovat dodávky energie do Německa. Po setkání s nigerijským prezidentem Bola Tinubuem 29. října Scholz označil energetické partnerství mezi zeměmi za „důležitý prvek naší spolupráce“. „Jde o plyn, ale také o vodík jako plyn budoucnosti – čistý a klimaticky neutrální,“ řekl Scholz na tiskové konferenci. „Již nyní provozujeme [v Nigérii] vodíkovou kancelář a chceme také celkově pokročit v rozšiřování obnovitelných zdrojů energie,“ dodal. Podle Scholze existuje také ochota investovat do kritických nerostných surovin, ale zdůraznil, že alespoň první fáze zpracování by měla probíhat v zemi původu.

Přestože je Nigérie největším africkým vývozcem ropy a má největší zásoby plynu na kontinentu, netěží ve velkém měřítku a má nedostatečně rozvinutou plynovou síť, uvedl Tagesspiegel Background. „S kancléřem jsme o tom velmi intenzivně diskutovali a jsme připraveni podpořit investice do plynovodů,“ řekl Tinubu. Pokud by se na světový trh dostalo více plynu z Nigérie, mělo by to tlumivý vliv na cenu na světovém trhu, řekl Scholz. Německo bylo již dříve kritizováno think-tanky a nevládními organizacemi za to, že navrhlo podpořit Senegal ve snaze využívat zdroje fosilního plynu u jeho pobřeží.

Válka Ruska proti Ukrajině a následná energetická krize přiměly Německo přehodnotit své mezinárodní závislosti a vedly zemi k vybudování terminálů na dovoz zkapalněného zemního plynu (LNG) na svém pobřeží. Německo nyní usiluje o rozvoj nových partnerství a užší spolupráci v oblasti energetiky a surovin například s USA, Jižní Amerikou, Austrálií, JaponskemAfrikou.

Zdroj: Carolina Kyllmann, „German chancellor Scholz turns to Nigeria for new gas and hydrogen partnerships“ (Clean Energy Wire, 30.10.2023)

Licence: Creative Commons Attribution 4.0 International Licence (CC BY 4.0)

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.