Vývoz ruského LNG byl v říjnu na letošním maximu

Zkapalnělý plyn z Ruska směřoval na asijské, ale také na evropské trhy. Letošní objemy vývozu budou zhruba na úrovni roku 2022.

Rusko v říjnu zvýšilo vývoz zkapalněného zemního plynu (LNG) na letošní maximum, které činí 2,98 milion tun. Stalo se tak díky zvýšeným dodávkám do Japonska a také díky dokončení letních oprav v hlavních závodech na zpracování plynu, napsal list Kommersant.

V meziročním srovnáním nicméně ruské vývozy LNG poklesly o 4,9 %. Rusko snížilo vývoz během letních měsíců, protože v té době docházelo ke zmíněným opravám na Sachalinu-2 a Jamalu LNG.

Od ledna do října letošního roku země vyvezla celkem 26,18 milionu tun LNG. To je meziročně o 3,8 % méně. Očekává se, že letošní produkce nedosáhne úrovně roku 2022. Především kvůli letním opravám na velkých projektech výroby LNG bude produkce v letošním roce činit 32 milionů tun a nedosáhne tak loňských 33 milionu tun LNG ročně nehledě na to, že na konci roku 2022 Rusko spustilo další závod na výrobu LNG Portovaja LNG s ročním objemem 1,5 milionu tun.

Konkrétněji směřovaly letošní exporty LNG z Ruska do Asie, kde se jednalo o 12,8 milionů tun, dále pak do Evropy, kam bylo vyvezeno celkem 12,35 tun zkapalněného plynu. Ještě 0,5 tun směřovalo do Turecka. V Asii bylo do Japonska vyvezeno 4,7 milionů tun, což je o 17,5 % méně než v uplynulém roce. V Evropě se ruský LNG dováží do Španělska, Belgie a Francie. Tyto země dovezly z Ruska 4,14, 3,86 a 2,65 milionů tun zkapalněného trhu.

Rusko tak zůstává významným dodavatelem LNG do Evropy i navzdory sankcím, které se právě zkapalněnému zemnímu plynu vyhnuly. Evropská komise jenom vyzvala k omezení nákupů a neprodlužování dlouhodobých smluv s Ruskem. Evropský parlament v rámci příprav 12.kola sankcí proti Rusku vyzval 9. listopadu k tomu, aby se země EU zcela vzdaly ruského LNG. Tomu ale brání zranitelnost Evropy vůči výkyvům v dodávkách LNG, uvedl ruský list.

Spojené státy uvalily blokační sankce na projekt společnosti NOVATEK Arctic LNG-2, který měl být zahájen v prvním čtvrtletí příštího roku. To ohrožuje potenciální růst ruských vývozů LNG.

Analytiky nyní zaujalo říjnové zvýšení dovozu ruského LNG do Japonska ze závodu Sachalin-2. Japonské společnosti v říjnu maximalizovaly svoje nákupy, takže úroveň se dostala na rekordní číslo od prosince 2022. Dodávky ruského LNG neprobíhaly pouze na základě dlouhodobých kontraktů, ale také řady spotových obchodů. Rostoucí zájem o ruský LNG ze strany Japonska se přičítá stávkám v australských závodech Gorgon a Wheatstone, které japonské odběratele značně vyděsily.

Odběratelé  našeho Substacku si tento článek mohli přečíst s předstihem.  Přihlašte se k odběru a získáte každý týden exkluzivní obsah a přehledný newsletter. 

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.