Spojené království bude posílat migranty do Rwandy

Vláda Rishiho Sunaka po peripetiích prosadila emergentní zákon, který přes odpor britských soudů, umožní deportace žadatelů o azyl do Rwandy.

Jeden z pilířů imigrační strategie britské vlády spočívá v posílání žadatelů o azyl do Rwandy. Kontroverzní azylovou politiku původně oznámil bývalý premiér Boris Johnson v dubnu 2022 a byla koncipována jako reakce na stupňující se počty uprchlíků, kteří se pokoušejí dostat do Spojeného království přes Lamanšský průliv na malých člunech. Británie chce situaci řešit tak, že bude posílat desítky tisíc žadatelů o azyl do zmíněného vnitrozemského státu střední Afriky. O zákonnosti této vládní imigrační politiky rozhodovaly v průběhu posledních měsíců britské soudy.

Právní bitva vycházela z rozhodnutí odvolacího soudu, který prohlásil mnohamilionovou dohodu o deportaci žadatelů o azyl do Rwandy za nezákonnou. Právní zástupci britské vlády tvrdili, že odvolací soud dospěl k nesprávnému závěru, když rozhodl, že deportace do Rwandy by byla v rozporu s článkem 3 Evropské úmluvy o lidských právech (článek 3 zakazuje mučení a nelidské nebo ponižující zacházení). Podle argumentace vlády memorandum o porozumění mezi Spojeným královstvím a Rwandou zajišťuje “bezpečný a účinný” proces určování statusu uprchlíka pro všechny deportované osoby. Nejvyšší soud ale jednomyslně potvrdil rozhodnutí, podle něhož je tento program nezákonný, protože Rwanda není bezpečnou třetí zemí a migrantům hrozí, že budou posláni zpět do své vlasti, kde jim hrozí špatné zacházení.

Do právního sporu vstoupil také Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), který tvrdil, že poskytnuté záruky nepostačují k řešení “základních a zásadních nedostatků” rwandského azylového systému.

Spojené království dosud vyplatilo rwandské vládě vedené prezidentem Paulem Kagamem za přijetí uprchlíků nejméně 140 milionů liber. Navzdory zavedení zákona o nelegální migraci však zatím nedošlo k žádným deportačním letům kvůli řadě právních námitek. Premiér Rishi Sunak učinil prevenci příjezdu malých lodí jedním ze svých klíčových slibů voličům. Nicméně podle vládních údajů zveřejněných počátkem listopadu překročilo kanál La Manche a dorazilo do Británie téměř 26 700 migrantů.

Následně se Sunak s Rwandou dohodl na nové smlouvě, která má řešit problémy vznesené Nejvyšším soudem.  Britská vláda tvrdí, že Kigali přijalo nové závazky a změny, které mají obavy vyřešit. Sunak rovněž předložil mimořádnou legislativu, jejímž cílem bylo zrušit všechny zákony, které by zabránily pokračování deportačního programu. První hlasování britského parlamentu v úterý Sunakův návrh podpořilo s výsledkem 313 ku 269 hlasům po posledních vyjednáváních a dramatech v parlamentu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.