V Pekingu se hledalo řešení konfliktu v Gaze

Čína se snaží hrát aktivní roli při hledání řešení konfliktu a zároveň rozšířit své postavení jako významná světová velmoc.

Čína hostila v pondělí 20. listopadu delegaci ministrů zahraničí a dalších představitelů Saúdské Arábie, Jordánska, Egypta, Indonésie, Palestiny a Organizace islámské spolupráce. Smyslem pekingského jednání bylo najít řešení pro ukončení války v pásmu Gazy.

S delegací jednal současný čínský ministr zahraničí Wang I, který zdůraznil humanitární rozměr současného vývoje v pásmě Gazy. Podle čínského šéfdiplomata se situace v Gaze dotýká všech zemí a „zpochybňuje lidský smysl pro dobro a zlo a podstatu lidskosti“. Země mají podle Wang I naléhavě jednat a zabránit šíření násilí.

„Čína v tomto konfliktu pevně stojí na straně spravedlnosti a férovosti,“ zdůraznil dále čínský ministr zahraničí, který zároveň vyjádřil připravenost Číny „spolupracovat“ s arabskými a islámskými zeměmi na urovnání války v Gaze.

Egyptský ministr zahraničí Sameh Šoukry dal najevo, že vidí roli silnější velmoci jako je Čína v zastavení útoků proti Palestincům. Šoukry dodal, že Izrael má zase podporu jiných velkých zemí. Jeho palestinský protějšek Rijád al-Málikí obvinil Izrael z toho, že chce „ukončit přítomnost palestinského lidu ve zbytcích jeho historické země“.

Čína se snaží hrát aktivní roli při hledání řešení konfliktu a zároveň rozšířit své postavení jako významná světová velmoc. Už v říjnu vyslal Peking mírového vyslance na cestu do několika zemí blízkovýchodního regionu.  V Radě bezpečnosti OSN se Čína zasazuje o okamžité příměří.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.