Britští vědci chtějí do roku 2028 oživit mamuta

Soukromá společnost má v plánu naklonovat mamuta srstnatého a navrátit ho do přírody.

Vědci britské společnosti Colossal Biosciences, která se zabývá biotechnickým genovým inženýrstvím, uvedli, že do konce roku 2028 plánují oživit mládě mamuta srstnatého, napsal britský deník Daily Mail.

Vědci plánují rekonstruovat genom mamuta z nalezených vzorků jejich DNA. Mezery navrhují doplnit buňkami asijských slonů, kteří se vyskytují v Hindustánu, Malajsii a na Srí Lance. Pozoruhodné je, že DNA těchto zvířat se shoduje na 99,6 procent.

Plánuje se, že embrya budou vysazena náhradním, a to sloním matkám. Nyní společnost hledá země, které budou moci zvířata vypustit na svém území. Vědci tvrdí, že populace bude mít pozitivní dopad v zemích, kde budou nově klonovaní mamuti žít. Konkrétněji společnost Colossal uvedla, že potravní chování mamuta by napomáhalo výživě tundrové pastviny, což by vedlo k zachycení tuny uhlíku v atmosféře a udrželo permafrost. Někteří z jejich externích vědeckých spolupracovníků na toto téma publikovali studie. Jiní vědci publikovali výzkumy se závěrem, že snahy o návrat mamutů jsou čistou ztrátou v podobě ztracených vědeckých zdrojů, uvedl britský list.

Podle docenta biologie Josepha Bennetta z Cartonovy univerzity v kanadské Ottawě může mít takový výzkum negativní dopad, protože finanční prostředky se investují do podle něj riskantních a neefektivních vědeckých metod.

Firma Colossal přivádí soukromé investory a neubírá tak nic z financování vědeckých grantů, reagoval na kritiku manažer firmy Ben Lamm.

Noviny dále uvedly, že Colossal Biosciences chce naklonovat také vymřelého ptáka dodo a vakovlka tasmánského, který byl v první polovině 20. století vyhuben.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.