Rovníková Guinea se otevírá Rusku a Bělorusku

Po listopadové schůzce s Vladimirem Putinem se politická reprezentace původně španělské kolonie schází s běloruským prezidentem Lukašenkem a navazuje další spolupráci.

Rovníková Guinea se mezi africkými státy vyznačuje poměrně vysokým nominálním HDP. Turistům je země známá především svým tropickým podnebím, exotickou faunou a dlouhými plážemi. V zemi se mluví španělsky. Ekonomika státu nyní velmi úzce souvisí s těžbou ropy. Jednaosmdesátiletý prezident Teodoro Obiang Nguema Mbasogo je ve funkci již pozoruhodných 44 let a je nejdéle sloužícím prezidentem v historii. V současnosti stojí v čele Hospodářského společenství středoafrických států (ECCAS), regionálního bloku, jehož členy jsou Kamerun, Středoafrická republika, Čad, Republika Kongo, Rovníková Guinea, Gabon a Svatý Tomáš a Princův ostrov. Nguema Mbasogo se v Moskvě během listopadového jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem vyjádřil vstřícně k aktivitám ruských společností na svém území, zejména pokud působí v těžebním průmyslu. Nedávné pozvání do Ruska velmi ocenil a hovořil zde o plánech na posílení vztahů s Ruskem v oblasti obrany a hospodářské spolupráce. “Když ruská vláda slibuje, že vyšle své podnikatele, aby pomohli Africe v rozvoji, můžeme jen říci: ať přijedou. Rovníková Guinea tento návrh s radostí přijímá,” říká Nguema Mbasogo. Podle Putina pak mají Rusko a Rovníková Guinea mnoho vzájemně se překrývajících zájmů. “Ruské společnosti mají vážný zájem o práci v Africe obecně a ve vaší zemi. Potenciální investiční příležitosti jsou velké. A kapacity vaší země pro zlepšení těchto příležitostí jsou také dobré, především s ohledem na potenciál těžby nerostných surovin,” domnívá se ruský prezident. K rychlému rozvoji spolupráce mezi oběma zeměmi má přispět i otevření ruského velvyslanectví v této středoafrické zemi, které se uskuteční ještě před koncem roku.

V sobotu 9.12. během návštěvy svého protějšku v Rovníkové Guineji podepsal dohody o spolupráci také Běloruský prezident Alexandr Lukašenko, který se svému protějšku podobá tím, že je u moci již desítky let. Lukašenko se setkal s Nguemou Mbasogem v hlavním městě Malabo v rámci své africké cesty, jejímž cílem je posílit vztahy na kontinentu. Dohody se týkaly zahájení první fáze regionálního centra pro propagaci běloruských výrobků na trzích střední a západní Afriky. Společné projekty v oblasti průmyslu, vzdělávání, zdravotnictví a zemědělství mají být dokončeny do roku 2026 a již několik měsíců je studuje společná komise, které předsedají ministři zahraničí obou zemí. Západní země na Bělorusko uvalily sankce a Lukašenka izolovaly kvůli jeho rozhodné podpoře invaze ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu a potlačování domácího disentu. Africký prezident to vidí jinak. Při své zářijové oficiální návštěvě Minsku, první návštěvě vůdce Rovníkové Guineje, Mbasogo odsoudil “diktát západních nadnárodních společností”.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.