Výnos z desetiletých vládních dluhopisů v ČR

Graf týdne ukazuje výše výnosu z českého desetiletého vládního dluhopisu. Ten v daný moment převyšuje růst české ekonomiky…

Výnos z desetiletých vládních dluhopisů činil v polovině prosince 3, 86%. V evropském srovnání se jedná spíše o vyšší výnos, globální pohled nabízí značné rozdíly mezi výnosy. Jejich výše by měla mimo jiné odrážet také míru rizikovosti nesplacení dluhu jednotlivých zemí.

Např. aktuální výnos u amerických desetiletých dluhopisů dosahuje 3,9 %, u německých ale jen 2,0%.

Je ale patrné, že výnosy z dluhopisů šly globálně výrazně nahoru, což je samozřejmě dáno inflačním prostředím, které se ČR silně dotýká. V dobách nízké inflace byly i výnosy z dluhopisů nízké, některé země dokonce mohly využít záporných úrokových sazeb. Tato anomálie ale skončila spolu s koncem deflačních tendencí v ekonomice většiny západních zemí.

Výše výnosů z dluhopisů ovlivňuje zátěž pro státní rozpočet v podobě obsluhy dluhu. Je žádoucí, aby růst ekonomiky byl vyšší než výnos z dluhopisů, ale tuto podmínku ČR, která je v recesi, nesplňuje.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.