Banky EU financují nelegální osady v okupované Palestině

The Cradle: Stovky evropských finančních institucí přispěly od roku 2020 na výstavbu nelegálních izraelských osad částkou přes 160 miliard dolarů.

Podle studie palestinské občanské skupiny Don’t Buy into Occupation (DBIO) poskytlo 776 evropských bank finanční podporu 51 společnostem zapojeným do výstavby nelegálních osad. Od ledna 2020 do srpna 2023 tyto banky přispěly částkou 164,2 miliardy dolarů.

Ve výčtu bankovních institucí najdeme např. BNP Paribas, HSBC, Deutsche Bank, Societe Generale, Raiffeisen Banking Group nebo Erste Group.

„Izraelské, evropské a mezinárodní obchodní podniky, které působí v izraelských osadách nebo jim poskytují služby, hrají zásadní roli ve fungování, udržitelnosti a rozšiřování nelegálních osad. Vzhledem k nezákonnosti osad, souvisejícímu širokému spektru porušování mezinárodního humanitárního práva a lidských práv a záměrnému bránění rozvoji palestinské ekonomiky mají soukromé subjekty povinnost zajistit, aby se nepodílely na porušování mezinárodního práva a nepřispívaly k mezinárodním zločinům, neprofitovaly z nich ani se na nich nepodílely,“ dočteme se v materiálu DBIO.

„Soukromé subjekty, jako jsou evropské finanční instituce a obchodní podniky, by se měly zabývat nepříznivými dopady na lidská práva vyplývajícími z jejich činnosti a obchodních vztahů s izraelskými osadnickými podniky. Evropské finanční instituce však navzdory jeho nezákonné povaze nadále investují miliardy do podniků spojených s izraelským osídlovacím podnikem,“ uvádí dále zpráva, jejíž celé znění je dostupné zde v angličtině.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.