V balené vodě v USA nalezli vědci statisíce plastových částic

V jedné litrové balené vodě je až 10 % plastových částic schopných proniknout do krevního oběhu.

Američtí vědci našli v plastových lahvích vody balené vody prodávaných v USA statisíce plastových částic. 10 % těchto částic není dostatečně malých na to, aby se nedostaly do lidského krevního oběhu.

Podle studie obsahuje litrová láhev vody v průměru asi 240 000 plastových úlomků. Mnoho z nich v minulosti zůstalo neodhaleno. Z tohoto důvodu vědci předpokládají, že zdravotní problémy spojené se znečištěním plastem mohou být značně podhodnocené.

Výsledky zveřejněné v Proceedings of the National Academy of Sciences jako první hodnotí balenou vodu na přítomnost nanoplastů – plastových částic o délce menší než 1 mikrometr, což je jedna sedmdesátina šířky lidského vlasu. Studie ukazuje, že balená voda může obsahovat 100krát více plastových částic, než se dosud předpokládalo. Jinými slovy, vědci dříve analyzovali poškození lidského organismu mikroplasty a předpokládali pouze možnost, že se do krevního oběhu dostanou takzvané nanoplasty – nyní byla tato skutečnost vědecky prokázána a zaznamenána.

Výzkumníci se zaměřili na sedm běžných typů plastů, včetně polyethylentereftalátu (PET) a polyamidu, který se často používá ve filtrech na čištění vody před jejím stáčením do lahví.

Nanoplasty jsou nebezpečné, protože jsou schopny dostat se do buněk, krevního oběhu a vnitřních orgánů člověka, přičemž mají na první pohled nepostřehnutelný, ale v souhrnu významný chemický dopad na organismus.

Mezinárodní asociace balených vod uvedla, že metodika studie „musí být plně přezkoumána vědeckou komunitou“ a že „neexistuje vědecká shoda ohledně možných dopadů nanočástic a mikroplastů na zdraví“. Asociace se k výsledkům nové studie nevyjádřila.

Na světě se ročně vyprodukuje více než 450 milionů tun plastů, z nichž velká část nakonec skončí na skládkách. Spoluautoři nové studie říkají, že jejich výzkum se nezastaví jenom u balené vody. Chtějí se věnovat výzkumu nanoplastů ve pitné vodě z vodovodů a ve vzorcích sněhu odebraných v západní Antarktidě.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.