Řecko může nakoupit až 40 stíhaček F-35

Cena nových vojenských stíhaček bude 8,6 miliard eur.

Spojené státy daly o víkendu Řecku zelenou k nákupu až 40 stíhaček F-35, ke kterým „zdarma“ přidají vojenské vybavení, které již americké ozbrojené síly nepotřebují. Nákup amerických stíhaček F-35 byl dlouhodobým požadavkem Řecka, ovšem situace se zpolitizovala, protože Turecko souběžně žádalo Washington o modernizaci své flotily F-16. Modernizace tureckých letadel byla vyřešena minulý týden, když turecký parlament schválil vstup Švédska do NATO.

Americký šéfdiplomat Anthony Blinken ve víkendovém dopise uvedl, že americké ministerstvo zahraničí oznámilo Kongresu svůj návrh převést Řecku až 40 nových letounů F-35 prostřednictvím zahraničního vojenského prodeje. Cena stíhaček dosáhne 8,6 miliardy eur.

Blinken dále uvedl, že ministerstvo zahraničí USA již oznámilo Kongresu i převody dotací na nadbytečné obranné zboží (EDA) do Řecka. Jde o dva letouny C-130 H, deset motorů pro letouny P-3 a 60 bojových vozidel pěchoty Bradley. Zkratkou EDA se označuje vojenské vybavení, které již ozbrojené síly USA nepotřebují. Kromě toho Blinken zopakoval zájem USA o řecké obranné vybavení, které by mohlo být převedeno nebo prodáno Ukrajině. Řecká vláda dopis přivítala jako uznání role své země jako pilíře stability v regionu a také uvedla, že balíček EDA nepřinese daňovým poplatníkům žádné dodatečné náklady, protože bude poskytnut zdarma.

Opoziční levicová strana SYRIZA má na věc jiný názor. Zdůrazňuje, že materiál EDA přinese nepřímé náklady, protože bude třeba jeho modernizace, aby byl schopný provozu.

SYRIZA také bude požadovat informace o modernizaci turecké flotily F-16. Řecko již požádalo americký Kongres, aby modernizaci tureckých letadel podmínil – nakoupené vybavení by nemělo být zaměřeno na Řecko nebo Kypr.

Nicméně se nezdá, že by USA byly ochotny Řecku vyhovět. Vládní zdroje sdělily řeckým novinám, že Řecko nemůže Spojeným státům diktovat politiku v oblasti obranných programů vůči třetím zemím.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.