Saúdové a spojenci prodloužili Kataru lhůtu pro splnění požadavků

Financial Times. Saúdové a spojenci prodloužili Kataru lhůtu pro splnění požadavků, informovaly o vývoji na poloostrově Financial Times.

Saúdové a spojenci prodloužili Kataru lhůtu o 48 hodin. Tato lhůta přichází měsíc poté, co tyto země: Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Bahrajn a Egypt přerušily s Katarem vazby a dopravní spojení a vyvolaly tak nejhorší krizi v Perském zálivu za mnoho let.

Kromě předložení seznamu třinácti podmínek (informovaly jsme zde). Ale neuvedly, jak budou reagovat, když Katar požadavky nesplní. Je zde ale zřejmě možnost dalších sankcí. Kuvajt se ustanovil jako prostředník daného sporu.

Katar odmítl řešit jakékoliv omezení své suverenity. Je ovšem prý ochoten diskutovat o otázkách regionální bezpečnosti. Šejk Mohamed bin Abdulraman al Thani, katarský ministr zahraničí, uvedl, že „požadavky byly učiněny tak, aby byly odmítnuty.“

Katar také trvá na to, že embargo vydrží, dostává pomoc z Iránu a Turecka. Šejk také uvedl, že „země je připravená čelit následkům.“

Americký prezident Trump najednou ovšem začal zdůrazňovat jednotu regionu, která je klíčovým faktorem jak dosáhnout cílů poražení terorismu a podpory regionální stability. Trump zatweetoval, že hovořil s králem Saúdské Arábie o míru na Blízkém východě a „že se dějí zajímavé věci.“

Zdá se, že zatím žádná ze stran sporu nechce ustoupit. Prý je seznam požadavků myšlen vážně, jde o bezpečnost a stabilitu a problémy „bublaly pod pokličkou“ již delší dobu. Někteří analytici už tvrdí, že krize by mohla trvat měsíce či roky, pokud se Katar nevzdá se zvláštní zahraniční politiky a odpůrci se nespokojí s částečnými ústupky.

Takovýto stav může zhoršit ekonomickou situací zemí, které se navíc potýkají s nízkými cenami ropy. Ministři zahraničí čtyř zemí, které uvalily sankce, se mají sejít ve středu v Káhiře, aby probrali odpověď Kataru.

Katarští analytici říkají, že Dauhá sice podporovala tzv. syrské rebely, ovšem USA o tom věděly, zatímco Saúdové také podporovali syrské opoziční skupiny.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.