Texas začal stavět zeď na hranici mezi USA a Mexikem bez konzultace s vládami obou zemí

Rozhodnutí texaského guvernéra řešit migraci samostatně podpořilo 13 dalších federálních států.

Navzdory odporu Washingtonu posílí stát Texas kontrolu na hranici s Mexikem kvůli „invazi migrantů“. Výstavba zdi byla zahájena v blízkosti řeky Rio Grande, informoval list New York Times.

„Rozšiřujeme naše aktivity v dalších regionech státu, abychom se ujistili, že tím zvýšíme míru odstrašení a zákazu nelegálního přístupu [migrantů] do Spojených států,“ uvedl guvernér státu Greg Abbott.

V roce 2021 rozmístil Texas na svých hranicích vojáky Národní gardy a státní policisty, v následujícím roce začal podél břehů řeky natahovat žiletkový drát.

Federální stát Texas tak podle Abbotta plní své povinnosti vyplývající z ústavy. Příchod migrantů označil za „invazi“, která Texasu umožnila, aby se podle americké ústavy ujal prosazování imigračních zákonů, což je oblast, kterou Nejvyšší soud v minulosti přenechal federální vládě. Zda takovou pravomoc Texas skutečně má, zpochybňuje u soudu Bidenova administrativa, slyšení je stanoveno na 13. února.

V neděli, v době, kdy se Senát chystal zveřejnit podrobnosti svého plánu na řešení vysokého počtu nelegálních přechodů hranic (jen v prosinci více než 300 000 osob), se na hranici sešlo 13 republikánských guvernérů, aby Texas podpořili v jeho konfrontaci s federální vládou.

Situace na hranici mezi Spojenými státy a Mexikem na území Texasu se vyhrotila v druhé polovině ledna, kdy státní orgány odmítly odstranit na žádost federálních úřadů ploty a ostnatý drát.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.