Zpráva: Světový dluh se zvýšil na 313 bilionů dolarů

Největší podíl na růstu globálního dluhu v uplynulém roce připadá na vyspělé ekonomiky.

Globální zadlužení za rok 2023 dosáhne 313 bilionů dolarů, informovala agentura Reuters s odvoláním na aktuální studii.

Nově zveřejněná studie Institutu mezinárodních financí (IIF) uvedla, že globální dluh v posledním čtvrtletí roku 2023 meziročně vzrostl o více než 15 bilionů dolarů. Před téměř deseti lety se podle údajů globální dluh pohyboval kolem 210 bilionů dolarů.

„Přibližně 55 % tohoto nárůstu pochází z vyspělých trhů, zejména z USA, Francie a Německa,“ uvedla zpráva IIF v rámci svého Globálním monitoru dluhu. Poměr globálního dluhu k HDP se snížil přibližně o 2 procentní body na téměř 330 % v roce 2023.

Toto snížení bylo „zvláště pozoruhodné“ ve vyspělých zemích. Některé rozvíjející se trhy zaznamenaly nově vysoké hodnoty tohoto údaje, což ukazuje na schopnost dané země splácet dluhy. Největší nárůst poměru dluhu a HDP zaznamenaly Indie, Argentina, Čína, Rusko, Malajsie a Jihoafrická republika, což zase signalizuje potenciální rostoucí problémy při splácení dluhů.

Jak zpráva dále uvedla, politika americké centrální banky, FEDu, v oblasti úrokových sazeb by mohla zvýšit volatilitu trhu a vyvolat přísnější podmínky financování pro země s relativně vysokou závislostí na zahraničních půjčkách. FED by měl úrokové sazby snížit v dohledné době.

Jelikož se zvýšil objem emisí mezinárodních státních dluhopisů, roste v letošním roce zejména na rozvíjejících se trzích apetit po půjčkách. Od začátku roku se to týká konkrétně Saúdské Arábie, Mexika, Maďarska nebo Rumunska či dalších zemí. Jejich dluhové emise dosáhly za leden rekordní objem, a to 47 miliard dolarů.

Navzdory tomuto optimismu vyjádřila zpráva obavy z možného oživení inflačních tlaků, které by mohly zvýšit náklady na půjčky. Za další strukturální tržní riziko považuje zpráva geopolitiku. Hlubší fragmentace vyvolává celosvětové obavy o fiskální disciplínu. Jak zpráva uvedla, „Deficity vládních rozpočtů jsou stále výrazně nad úrovní před pandemií a zrychlení regionálních konfliktů by mohlo vyvolat prudký nárůst výdajů na obranu.“

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.