Volba prezidenta v Bělorusku 2025: Lukašenko plánuje znovu kandidovat a burcovat svůj lid

Devětašedesátiletý Lukašenko vede Bělorusko od roku 1994. Je spojencem Vladimira Putina, ruského vůdce považuje podle svých slov za  svého” staršího bratra”. Ve funkci chce pokračovat i nadále.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko, který je někdy médii označování za „posledního diktátora v Evropě“ (své označení odmítl zde) pro běloruský tisk prohlásil, že v roce 2025 bude znovu kandidovat na prezidenta. “Řekněte jim (myšleno exilové opozici), že budu kandidovat! A čím složitější bude situace, tím aktivněji budou burcovat naši společnost a také vás,” uvedl Lukašenko po nedělním hlasování ve volbách do parlamentu a místních zastupitelstev v zemi. “Odpovědný prezident neopustí svůj lid, který ho následoval do boje,” dodal. “Čím více budou napínat vás, mě a společnost, tím rychleji půjdu k těmto volbám.” Varoval také, že před volbami v roce 2025 dojde ke změnám. “Do prezidentských voleb zbývá ještě rok. Může se toho hodně změnit. Samozřejmě, že já i my všichni, společnost, budeme reagovat na to, jaké změny v naší společnosti nastanou a v jaké situaci budeme za rok k hlasování přistupovat,” řekl.

Lukašenko je vystudovaný učitel historie a společenských věd, bývalý voják a má 3 děti, dva manželské a jednoho nemanželského syna. S manželkou nežije, nejmladšího syna má údajně se svou bývalou lékařkou a podle médií z něj chce vychovat svého nástupce. Podrobnější životopis prezidenta najdete zde.

Kromě přátelství s prezidentem Putinem je známý také tím, že byl proti rozpadu Sovětského svazu a stoupence běloruské nezávislosti nazýval zrádci a agenty západního imperialismu. Jeho znovuzvolení v roce 2020 je považováno za sporné a bylo doprovázeno demonstracemi a protesty. Koncem roku 2023 běloruský vůdce učinil prohlášen, že „dodávky ruských jaderných zbraní jsou dokončeny“, kdy tyto zbraně Bělorusku dodalo Rusko v prosinci 2023. Prohlášení vyvolalo obavy v okolních zemích. Jako prezidenta ho neuznávají některé státy Evropy a USA. Letos v lednu podepsal zákon, který mu po odstoupení z prezidentského úřadu zaručuje imunitu, doživotní ochranu a státem poskytovaný majetek.

Minulou neděli se v Bělorusku konaly parlamentní volby, které vyhrála strana Bílá Rus, která podporuje současného prezidenta (51 křesel). Kromě ní se do parlamentu dostaly ještě tři další politické subjekty: Komunistická strana Běloruska získala 5 mandátů, Republikánská strana práce a spravedlnosti 8, Liberálně demokratická strana Běloruska 4 mandáty a nezávislí kandidáti pak 40 křesel. Voleb se účastnilo 73 % oprávněných voličů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.