Země vyvážející plyn se na summitu dohodly na spolupráci

Zástupci zemí vyvážejících zemní plyn vyjádřili znepokojení nad opakující se volatilitou poptávky po zemním plynu, která negativně ovlivňuje výkonnost světové ekonomiky a sdružili se k řešení situace.

Významné setkání, jehož se zúčastnily hlavy států a vlád ze 14 zemí, včetně Ruska, Íránu, Kataru, Venezuely, Alžírska, Libye, Bolívie, Egypta, Rovníkové Guiney, Spojených arabských emirátů a dalších plus několika hostujících zemí, proběhlo 2. března 2024. Hlavním tématem jednání zasedání 7. summitu Fóra zemí vyvážejících plyn (GECF), které se konalo v historickém městě Alžír v Alžírské demokratické lidové republice byl “Zemní plyn pro bezpečnou a udržitelnou budoucnost”. Na summitu bylo v době, kdy se odvětví potýká s klesající poptávkou po ropě a plynu a novou konkurencí ze strany obnovitelných zdrojů energie, uvítáno přistoupení Mosambické republiky, Mauritánské islámské republiky a Senegalské republiky k fóru. Delegáti se na akci domluvili, že budou podporovat zemní plyn jako hojný, cenově dostupný, flexibilní a spolehlivý zdroj energie a rozvíjet ekologičtější, účinnější a udržitelnější technologie pro jeho využití. Zúčastněné země chtějí zároveň bojovat s kolísavou poptávkou odběratelů po tomto zdroji.

Alžírský prezident a hostitel summitu Abdelmajid Tebboune prohlásil, že jeho země je odhodlána spolupracovat s členskými státy v této oblasti s cílem posílit postavení plynu jako udržitelného a ekologického zdroje. Plyn podle něj hraje “zásadní roli při dosahování udržitelného rozvoje a uspokojování rostoucích globálních energetických potřeb” a jde o čistý zdroj vedle nových a obnovitelných zdrojů energie. “…stojíme na prahu nové éry, kdy pokračující spolupráce a dialog mohou pomoci utvářet společnou vizi, která zakotvuje zásadu sdílení rizik a přínosů,” uvedl Tebboune. V závěrečném prohlášení summitu členské země ujednaly spolupráci v boji proti kolísání poptávky na trhu. V tzv. Alžírské deklaraci členské země zdůraznily “význam střednědobých a dlouhodobých smluv o zemním plynu, spravedlivých a stabilních cen zemního plynu a trvalých investic” pro zvýšení energetické bezpečnosti a podporu rozvoje odolných energetických systémů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.