Zemědělci budou 7. března protestovat. S traktory obklopí Prahu ze všech směrů

Další protivládní protest českých zemědělců chce upozornit na neřešené problémy českého zemědělství.

Několik set traktorů a další zemědělské techniky vyrazí v dopoledních hodinách 7. března do Prahy, uvedla tisková zpráva Agrární komory ČR, kterou má redakce k dispozici. Zemědělci chtějí protestními jízdami upozornit na problémy, které vláda přes opakované výzvy nevládních organizací jako Agrární komora České republiky či Zemědělský svaz České republiky neřeší. Tyto organizace, společně s dalšími jako Společnost mladých agrárníků ČR, Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů, Iniciativa zemědělských a potravinářských podniků, ale i Asociace soukromého zemědělství Olomouckého kraje, sdružující většinu zemědělců v Česku proto vyzvaly nejen své členy, ale i všechny zemědělce, potravináře, chovatele, pěstitele a další, aby se sjednotili bez ohledu na velikost podniku nebo výrobní zaměření a připojili se k protestům proti vládě. Jízdy Prahou vyvrcholí demonstrací před sídlem Úřadu vlády ČR ve Strakově akademii ve 12 hodin.

O protestních akcích proti vládě rozhodlo představenstvo a dozorčí rada Agrární komory ČR a představenstvo a kontrolní komise Zemědělského svazu v pondělí 4. března. Je potvrzeno, že na Prahu vyrazí rovněž zemědělci, kteří nejsou nikde organizováni a akci podpoří jako zásadní možnost vyjádřit nesouhlas s politikou české vlády. Hlavní část protestních akcí se uskuteční v Praze, uspořádání dalších akcí v regionech je na krajských a okresních organizacích Agrární komory ČR či Zemědělského svazu ČR.

„V tuto chvíli je důležité, abychom byli jednotní, abychom mluvili stejným a jasným hlasem. Teď nejde o politiku, jde o budoucnost zemědělství v České republice. Situace v tuzemském agrárním sektoru není dobrá a neustále se zhoršuje. Přes osobní snahu ministra zemědělství Marka Výborného se nepodařilo vyjednat v rámci pětikoalice zásadní posun v našich prioritách, které by našim chovatelům a pěstitelům skutečně pomohly. Řada zemědělců již reagovala na naši výzvu ke sjednocení a přidávají se další organizace včetně části zemědělců z Asociace soukromého zemědělství ČR. Prosíme také obyvatele Prahy, dalších menších a velkých měst, ale i řidičů na příjezdových trasách o trpělivost, naším cílem není znepříjemňovat život lidem, ale upozornit na dlouho neřešené problémy zemědělců. Když dva roky chybí politická vůle vládnoucí pětikoalice, musíme si o pomoc říct veřejně,” řekl k protestu prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.