V Jižní Koreji stávkují lékaři a vláda je chce potrestat

Asi 9 tisíc lékařů vyhlásilo stávku kvůli strukturálním problémům ve zdravotnictví.

Vláda Jižní Koreje oznámila, že pozastaví platnost licencí lékařů-stážistů,  kteří ignorovali ultimátum požadující ukončení stávky proti vládním plánům na zvýšení počtu přijímaných studentů na lékařské fakulty.

Dne 20. února začalo asi 9 tisíc mladých lékařů stávkovat, což vedlo ke zrušení některých lékařských zákroků a k omezení fungování jihokorejských nemocnic. Podle jihokorejských zákonů mají lékaři zakázáno stávkovat.

Podle prohlášení ministra zdravotnictví se úřady zaměří na to, aby zjistily, zda se mladí lékaři vrátili do práce, a „přijmou opatření v souladu se zákonem a zásadami bez výjimky“. Pro lékaře, kteří se do práce nevrátili, mohou nastat „vážné problémy v osobní kariéře“, zaznělo dále z ministerstva.

Přestože stážisté jsou jen zlomkem jihokorejských lékařů, v některých nemocnicích tvoří až 40 procent všech lékařů.

V hlavním městě Soulu vyšly minulou neděli do ulic tisíce lékařů, aby se postavily proti vládnímu tlaku na návrat do práce – vláda by se podle nich měla nejprve zabývat platovými a pracovními podmínkami lékařů, a teprve poté se snažit zvýšit jejich počet.

Hlavním důvodem současné stávky byly vládní kroky ohledně zvýšení počtu přijímaných studentů na lékařské fakulty od akademického roku 2025. Mladí lékaři protestují proti strukturálním chybám v systému zdravotní péče. Navzdory relativně vysokým platům často pracují nadměrně dlouho (někdy i více než 100 hodin týdně). Privatizovaný systém zdravotní péče v Jižní Koreji stanovil příliš nízké ceny za pohotovostní a specializovanou péči, zatímco za zbytné zákroky, jako jsou kosmetické operace, se platí příliš mnoho. To vedlo k tomu, že lékaři dávají přednost práci v lukrativních oborech ve velkých městech a venkovské oblasti zůstávají bez personálu a pohotovosti jsou přetížené.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.