Asimilace vs kolaborace. Jak se žije na Ruskem okupovaných ukrajinských územích?

Na Donbasu již nějakou dobu probíhá rusifikace obyvatelstva a území. Bez ruského pasu nedostanete ani důchod, ani potravinovou pomoc, natož léky. Ti, kteří nerespektují pravidla Rusů, jsou vystaveni velkému riziku. Ti, kteří je respektují, riskují, že je ukrajinské úřady obviní z „kolaborantství“.

Luhansk, Doněck, Záporoží a Cherson. Pro Kyjev tyto regiony spolu s Krymem jsou a zůstávají Ukrajinou. Miliony Ukrajinců však žijí pod Putinovou vládou. Daleko od Kyjeva tak Kreml upevňuje svou kontrolu. Podle Moskvy dva roky po invazi obdrželo 90 % Ukrajinců, kteří v těchto regionech zůstali, ruské pasy. Proces zavádění ruských pasů pokračuje.

Nelze přesně uvést, kolik obyvatel je v současné době okupováno vojáky a milicionáři vyslanými Moskvou. Mohlo by jich být až 11 milionů, uvážíme-li téměř devět ve čtyřech anektovaných oblastech (podle OSN) a přes dva na Krymu, okupovaném téměř deset let.

Spolu s blížícími se prezidentskými volbami v Rusku, posilují Rusové přítomnost speciálních jednotek
v dočasně okupovaných městech. Centrum národního odporu vyzývá občany Ukrajiny, aby se neúčastnili propagandistické produkce Kremlu zvané „volby“.

Avšak Rusové provádějí průzkumy, aby identifikovali ty, kteří „volby“ nenavštíví. Během obchůzky se agitátoři zajímají o to, zda lidé vůbec plánují jít k „volbám“, a provádějí sčítání těchto osob. Všichni ti, kteří otevřeně prohlásí, že se nechystají, jsou zařazeni na seznam neloajálních obyvatel.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.