Jak se změnil export ruské ropy?

Graf týdne tento týden ukazuje hlavní změny v ruských exportech ropy mezi roky 2022 a 2023. Kam Rusko vyváží ropu více a kam méně?

Ruská federace patří mezi největší exportéry ropy na světě, obvykle na druhém místě za Saúdskou Arábií. Obě dvě země spolupracují v rámci platformy OPEC+, která se snaží ovlivňovat světové ceny ropy.

Jak uvádí Statista, je patrné, že embargo uvalené EU nemělo téměř žádný vliv na objem exportu ruské surové ropy. Došlo ovšem k dramatické změně cílových zemí ruského exportu.

Je patrné, že došlo k významnému poklesu vývozu ruské ropy do zemí tzv. kolektivního Západu – v některých případech tento export přestal existovat. Naproti tomu si ale Rusko našlo nové trhy. Hodně se hovořilo o masivních dovozech Indie. Z grafu je ale patrné, že významně dovoz ruské ropy navýšilo Turecko a také africké země jako celek.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.