Škrty ve financování výzkumu baterií ohrožují konkurenceschopnost Německa

Opoziční křesťanští demokraté (CDU) varují, že škrty ve výzkumu bateriových technologií v Německu, které byly vyvolány soudním rozhodnutím, jež zmařilo plány financování projektů v oblasti klimatu a energetiky, mohou způsobit zaostávání země v klíčovém odvětví budoucnosti.

Clean Energy Wire: Z původně plánovaných 155 milionů eur na výzkum baterií v roce 2024 Německo pravděpodobně vyplatí jen asi 30 milionů eur, vyplývá z odpovědi ministerstva pro výzkum (BMBF) na parlamentní dotaz CDU, kterou viděl deník Handelsblatt. V roce 2023 země vyčlenila na výzkum technologie skladování 145 milionů eur. Rozpočtové škrty způsobené soudním rozhodnutím o německém Fondu pro klima a transformaci (CTF), které následovalo po žalobě podané CDU, by mohly zvýšit závislost země na zahraničních dodavatelích, zejména z Asie, varovali zástupci strany.

Vláda ve své odpovědi uvedla, že země jako Jižní Korea, Čína, Japonsko a také USA v posledních letech výrazně rozšířily své programy výzkumu baterií. Technologii, která je klíčová pro mnoho projektů energetické transformace, včetně elektromobility a velkých úložišť, dominují asijští výrobci a nižší výdaje na výzkum v Německu by tuto propast jen prohloubily, řekl listu Handelsblatt expert CDU na výzkum Thomas Jarzombek. Kromě přímého dopadu nižšího financování by to vedlo také k tomu, že by se společnosti a výzkumníci poohlédli po jiných lokalitách.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.