Rusko ovládá vzdušný prostor Ukrajiny

I kdyby se podařilo opravit systémy HAWK, tak nestačí na zabezpečení životně důležitých zařízení, opevnění na bojišti.

Ukrajina potřebuje protivzdušnou obranu, protože její dříve pořízené špičkové systémy byly zničeny nebo vyčerpaly zásoby záchytných střel, konstatuje v článku americký bezpečnostní expert Stephen Bryan. NATO hledá náhradní střely a díly pro systém protivzdušné obrany Patriot, ale v současné době nejsou na Ukrajině k dispozici. Norsko přislíbilo další systémy NASAMS, ale ty je třeba nejprve postavit. USA oznámily, že v nouzové slevě prodají Ukrajině služby a materiál v ceně 138 milionů dolarů na opravy a údržbu systémů protivzdušné obrany HAWK, která bude pravděpodobně hrazena z připravovaného programu pomoci Ukrajině ve výši 60 miliard dolarů. Španělsko již poskytlo Ukrajině systémy HAWK fáze III, ale jejich současný stav je nejasný. HAWK je, dodává Bryan, zastaralý systém protivzdušné obrany z 50. let 20. století.

Systém protiraketové obrany HAWK III se skládá ze tří radarů: přehledového radaru pro lokalizaci hrozeb, osvětlovacího radaru pro zaměření konkrétní hrozby a naváděcího palubního radaru v každé střele. USA a Tchaj-wan již své systémy HAWK z provozu vyřadily a nahradily je jinými obrannými systémy. Izrael rovněž nahrazuje systém HAWK jiným systémem. Ministerstvo zahraničí uvádí, že ukrajinské systémy HAWK potřebují opravy a obnovu, což vyžaduje buď staré zásoby, nebo nové díly pro údržbu. Většina dílů HAWK je však zastaralá, což ztěžuje shánění náhradních dílů. Systém HAWK byl v boji použit spojenci, ale také Íránem a Izraelem, jeho účinnost proti moderním hrozbám, zejména nízko letícím dronům, je však nejistá. Navíc je nejasná i jeho schopnost zvládat roje bezpilotních letounů a modernější raketové hrozby.

Obavy Ukrajiny se týkají ochrany klíčových měst, jako je Kyjev, protože v jiných lokalitách ruské letecké útoky odhalily nedostatečnost účinné protivzdušné obrany. Během loňské letní protiofenzívy bylo zničeno několik Patriotů, včetně jednoho poblíž Kyjeva. Nicméně i když bude systém HAWK obnoven, nebude pro ochranu životně důležitých zařízení a opevnění na bojišti dostačující. Ukrajina tedy v současné době nemá účinnou protivzdušnou obranu, která by mohla čelit ruským letounům, a červencový přílet starých F-16 tuto situaci nemusí změnit. Rusko v konečném důsledku kontroluje vzdušný prostor Ukrajiny.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.