Ceny hliníku

Graf týdne: Především sankce vůči Rusku a také neštěstí v Guiney vedly k zvýšení cen strategicky důležitého hliníku.

Ceny hliníku jdou opět nahoru a dosáhly hladiny 2 600 USD za tunu. Hlavním důvodem jsou sankce na ruské kovy, které mohou narušit dostupnost klíčových průmyslových kovů. Spojené státy a Velká Británie zakázaly dodávky ruského hliníku na Londýnskou burzu kovů (LME). Ovšem také exploze na nalezištích bauxitu v Guiney přispěly k nárůstu ceny.

Kromě hliníku se tyto restrikce týkají také niklu a mědi – ve všech třech případech jde o kovy klíčové pro tzv. zelenou tranzici. Je možné, že západní země budou mít obavy nakupovat hliník z Ruska mimo rámec Londýnské burzy kovů. Spojené státy se domnívají, že zákaz vstupu ruských kovů na LME povede k tomu, že ruské firmy budou muset dodávat kovy jen do zemí, které Rusko nesankcionují (což je ovšem drtivá většina světa) a že budou muset poskytnout slevu. V minulém roce patřila Čína k největším odběratelům ruského hliníku.

Ceny kovů na LME tvoří tzv. benchmark, slouží tedy jako podklad pro kontrakty po celém světě.

Sankce ovšem mohou narušit dominanci LME – ceny na této burze se mohou začít ještě výrazněji odlišovat od cen ve skutečných smlouvách a to právě kvůli těmto restrikcím. Ve všech tří kovech má Rusko významnou světovou pozici – tvoří 6% ze světové produkce niklu, 5 % u hliníku a 4 % u mědi.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.