Jak se nové sankce proti Rusku promítnou na trh s kovy?

Burza v Londýně nyní nesmí dodávat na základě nových sankcí ruské kovy, přestože Rusko je jejich významný dodavatel na světové trhy.

Londýnská burza kovů (LME) zakázala dodávky nového ruského kovu v návaznosti na sankce uvalené USA a Spojeným královstvím za ruskou invazi na Ukrajinu. V důsledku toho se očekává, že ceny kovů se v krátkodobém horizontu zvýší. Od 13. dubna není možné dodávat ruský nikl, hliník a měď na LME a také na Chicagské komoditní burze (CME). USA rovněž zakazují dovoz těchto kovů. Rusko je významným producentem, na nějž připadá 6 % světového niklu, 5 % hliníku a 4 % mědi. Dopad na dodávky do USA je minimální, ale celosvětový obchod s kovy může být ovlivněn. Omezení pravděpodobně zvýší ceny na LME, zejména u niklu, který v březnu 2022 zaznamenal prudký nárůst v důsledku situace na Ukrajině. LME však zavedla denní limity na růst cen, aby zabránila nadměrné volatilitě.

Sankce povedou ruské společnosti k tomu, že budou akceptovat nižší ceny za své kovy, což způsobí, že se kovy pocházející z Ruska budou obchodovat s většími slevami. Tyto kovy budou i nadále proudit do zemí, na které se sankce nevztahují, jako je Čína, která je největším spotřebitelem hliníku. Čínský dovoz primárního hliníku z Ruska již dosáhl rekordní úrovně a očekává se, že se bude nadále zvyšovat. Je to proto, že Čína bude pravděpodobně nakupovat zlevněný ruský materiál pro domácí použití a k vyplnění mezery, která vznikla zákazem ruského dovozu do Evropy a USA.

Spojené království nedávno zakázalo britským fyzickým a právnickým osobám obchodovat s ruskými kovy, ale pro obchodování na LME byla udělena výjimka. Omezení týkající se žádosti o dodávku ruského kovu z LME však bylo nyní zrušeno, pokud byl kov v systému burzy již před 13. dubnem. Kanada rovněž zakázala ruské výrobky z hliníku a oceli. Evropští odběratelé se od invaze na Ukrajinu sami sankcionují, což vyvolává obavy, že se sklady LME stanou skládkami nechtěných ruských kovů. Ruské kovy v současné době tvoří významnou část kovů uložených ve skladech LME a tyto stávající zásoby mohou být stále dodávány. Na konci března tvořil ruský kov 36 % niklu ve skladech LME, 62 % mědi a 91 % hliníku.

Nová záplava dodávek ruského kovu drženého mimo burzu může rozšířit kontrakty na měď, hliník a nikl do contanga (contango je situace, kdy je cena futures (nebo forwardová cena) komodity vyšší než očekávaná spotová cena kontraktu při splatnosti), což naznačuje dostatečné krátkodobé dodávky. To by mohlo prohloubit cenový rozdíl mezi cenami na LME a skutečně obchodovanými cenami. Přestože nová omezení neovlivní rovnováhu nabídky a poptávky, očekává se, že ceny mědi, niklu a hliníku zpočátku kvůli nejistotě v nabídce porostou. Trh zůstane volatilní, ale nakonec se přizpůsobí nové dynamice, protože ruský materiál najde nové odběratele neovlivněné sankcemi.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.