Hraje si Uzbekistán s ohněm? Nový prezident otevírá dveře islámu

Geopolitical Futures. Středoasijský Uzbekistán v čele s novým, více liberálním prezidentem Šavkatem Mirzijojevem riskuje podle článku Kamrana Bokhariho svoji i regionální stabilitu flirtováním s místními islamisty.

Snahy nového prezidenta konsolidovat svojí moc po smrti uzbeckého diktátora Islama Karimova, vede k některým reformním krokům. Vedle kroků jako je větší spolupráce s nevládními organizacemi a otevření většího prostoru pro politickou svobodu a svobodu náboženského vyznání, dal Mirzijojev například amnestii místním islamistům a také otevřel dveře pro islám ve společnosti. Podle autora se tyto kroky dotýkají sekulární tradice země.

Otevření společnosti islámu vede k tomu, že ten hraje větší roli v občanské společnosti například prostřednictvím, nyní vládou uznaných islámských seminářů jako institucí pro vyšší vzdělání. Vláda věří, že by to mohlo pomoci v boji s terorismem. Proto také vláda nabídla amnestii islamistům v regionu Adijanu, kde došlo v roce 2005 ke krvavému povstání. Amnestie má platit v případě, že se islamističtí povstalci vládě dobrovolně vzdají.

Prezidentovo směřování k liberálnějším reformám je snahou o to vyvažovat svojí pozici v klanově založené politice Uzbekistánu, hodnotí tyto kroky autor. Je to logické i proto, že většina populace země je věřící a jde o muslimy.

Uzbekistán je přehlíženým zdrojem extrémismu ve střední Asii a je centrem nejsilnější islamistické skupiny v regionu – Islámského hnutí Uzbekistánu, která rozšířila svůj vliv v regionu střední Asie a také v jižní Asii. Vedle toho jsou tu transnacionální skupiny jako je Hizb-ut-Tahrir a uzbečtí občané se stali členy al-Kajdy a Islamistického státu.

Problém spočívá v tom, že místní islamisté uvidí v reformách nového prezidenta slabost a snad správně, píše Bokhari dále. Mirzijojev tak podstupuje riziko, které je dáno rovněž malými možnosti jeho země geopoliticky i vnitropoliticky.

Snaha o to odlišit se od předchůdce a konsolidovat moc těmito ústupky s tak nemusí vyplatit a může skončit katastrofou. Dějiny zatím ukazují na neschopnost sekulárních států vtělit do sebe náboženství. Není tak důvod myslet si, že se to povede Uzbekistánu, ve středu už nyní nestabilního regionu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.