Další kontroverzní zákon v polském Sejmu

Reuters. Polský Sejm diskutoval v úterý nový zákon, který kritici považují za cestu k likvidaci nezávislosti polské justice. Zákon se snaží o reformu Nejvyššího soudu a má podle navrhovatelů z vládní strany Právo a spravedlnost pomoci v jeho lepší odpovědnosti.

Debata následovala potom, co Sejm přijal v pátek zákon, který bude ukončí termíny současných členů Národní rady soudců, což je jeden z hlavních polských soudních orgánů. Nově dává parlamentní pravomoc zvolit 15 z 25 členů rady, což má dát straně Právo a spravedlnost cestu ke kontrole orgánu díky parlamentní většině.

Úterní projednávání se neobešlo bez dalších protestů. Parlament musel být obklopen kordony policistů. Další protesty proběhly během víkendu.

Kritici zákona tvrdí, že dochází k tomu, že soudní moc není oddělená od výkonné a zákonodárné moci. To ale vláda odmítá. Strana Právo a spravedlnost k tomu říká, že má demokratický mandát k tomu, aby učinila soudy efektivnějšími a transparentnějšími. Evropská unie už vyslovila svoje pochybnosti a kritiku na adresu politiky polské vlády. Opozice bije na poplach, že se jedná o konec polské demokracie.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.