Trump prodloužil iránskou jadernou dohodu, kterou chtěl zrušit

Financial Times. Bílý Dům potvrdil, že Irán dodržuje jadernou dohodu z roku 2015 a prodloužil ji. Trump ji ovšem předtím označil jako „nejhorší dohodu vůbec.“. O posledním vývoji kolem dohody informovaly Financial Times

Rex Tillerson, ministr zahraničí USA, oficiálně informoval Kongres, že Irán dohodu dodržuje. Ale je patrné, že uvnitř administrativy probíhala debata, která zahrnovala i osobní intervenci prezidenta. Ale jsou zde signály, že Trump je připraven zostřit postoj vůči Iránu na jiných tématech než je jádro.

Trump byl údajně frustrován tím, že měl dohodu prodloužit, což bylo v rozporu s jeho sliby v kampani. On sám se klonil k tomu certifikaci o dodržování dohody Iránem stáhnout. Jenže nakonec se ukázalo, že nemá na výběr, protože zde nebyl žádný plán, co si počít se situací, když bude dohoda opuštěna.

Jeden z představitelů jeho administrativy uvedl, že Obama se soustředil jen na úzký výsek iránské politiky, kdežto Trump chce vytvořit „strategii k řešení totalitního iránského chování“. Ta by asi zahrnovala ne-jaderné sankce na Irán.

Jon Wolfsthal, který pracoval v obamovské administrativě, označil Trumpův asertivní přístup vůči Iránu za nebezpečný.

Iránský ministr zahraničí naopak uvedl, že Irán „věrně“ dohodu dodržuje, ale USA podmínky neplní.  Javad Zarif také dodal, že Trump využil setkání G20, aby přesvědčoval evropské představitele, abych jejich firmy neobchodovaly s Iránem.

Trumpovi se tedy zatím nepodařilo jeho slovy „strašnou dohodu“ zrušit. Jednak Irán stále dohodu dodržuje, a dále i kritici dohody se obávají, že prostě zrušení dohody by mohlo vést k tomu, že Irán bude pracovat na vývoji jaderných zbraní.

Nyní tedy Bílý dům pracuje na komplexní revizi iránské politiky, která by měla být hotova do října.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.