Lagardeová: Za deset let může mít Mezinárodní měnový fond sídlo v Pekingu

Reuters.  MMF by za deset let mohl mít sídlo v Pekingu, pokud budou pokračovat růstové trendy Číny a dalších velkých rozvíjejících se ekonomik a pokud se odrazí v hlasovací struktuře fond, uvedla šéfka MMF Christine Lagardeová.

Lagardeová uvedla, že tento krok je „možnost“, protože fond bude potřeba zvýšit zastoupení velkých rozvíjejících se trhů, protože se jejich ekonomiky zvětšují a jsou vlivnější.

„Což může znamenat, že pokud se o tomto budeme bavit za deset let… možná nebudeme sedět ve Washingtonu. Možná budeme v sídlu v Pekingu,“ uvedla Lagardeová.

Doplnila, že interní směrnice MMF uvádějí, že sídlo instituce by mělo být v největší členské ekonomice.

MMF vznikl v roce 1945 a vždy měl sídlo v USA, které mají stále právo veta v MMF, protože disponují hlasovacími právy ve výši 16,5 %. (pro klíčová rozhodnutí je potřeba mít 85 % hlasů).

Ale ekonomové odhadují, že Čína, která by mohla růst více než 6 %, pravděpodobně v příští dekádě USA předežene a stane se největší ekonomikou v nominálním vyjádření. A někteří, včetně MMF již nyní tvrdí, že Čína přispívá ke globálnímu růstu v paritě kupní síly více.

MMF zrevidoval svůj systém kvót v roce 2010, ale další revize má být spuštěna příští rok.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.