Čína se vrátila do pozice největšího amerického věřitele

Financial Times. Čína tak předehnala i Japonsko a je největším zahraničním držitelem amerických vládních dluhopisů, informovaly Financial Times. 

Čína se vrátila na pozici největšího amerického věřitele a sesadila tak Japonsko. Investoři podrobně sledují čínské vlastnictví amerických cenných papírů poté, co země utratila část svých devizových rezerv, aby bránila yuan. Ovšem od té doby se měna stabilizovala. Čína jen v červnu nakoupila americké obligace za 44,3 mld. dolarů, takže celkově drží 1,147 bilionu dolarů. Japonsko drží 1,091 bilionu dolarů.

Byly obavy, že Čína bude prodávat, ale je zpět ve hře a zase nakupuje, říkají analytici.

Nákupy i prodeje mají samozřejmě dopad na trh s americkými dluhopisy. Výnos na desetileté obligaci se pohybuje v úzkém koridoru mezi 2,13 a 2,63. Japonská držba amerických dluhopisů spíše klesá z obav z prostředí rostoucích úrokových sazeb. Kromě Číny a Japonska první pětku držitelé amerických vládních dluhopisů ještě tvoří Irsko, Brazílie a Kajmanské ostrovy (tedy zde drží správci aktiv, kteří mají domicil v této zemi).

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.