Rakouské volby: Sociální stát je potřeba ochránit před přistěhovalectvím

Kronen Zeitung. Rakouská ÖVP – Lidová strana představila svůj program a její kandidát Sebastian Kurz, diskutoval o programu, který má 250 stran. Důraz byl položen na témata jako daňové úlevy a snížení minimálního pojištění jako reakce na masivní migraci v posledních letech. A v této souvislosti uvedl Kurz, že je potřeba „chránit sociální stát před přistěhovalectvím.“

Kurz chce udržet svobodu usídlování se v rámci EU. Ale, pokud se chce někdo usídlit v zahraničí, pak se očekává, že tam chce i pracovat. A proto zkrácení sociálních dávek pro zahraniční občany během prvních pěti let pobytu v Rakousku vidí Kurz jako logický následek, že sociální systémy nemohou fungovat, když se víc vyplácí, než se vybere.

Kurz nevidí ani problémy při realizaci, vždyť i Britové si něco takového vymohli ještě předtím, než se rozhodli pro Brexit. Proto je to podle něj i podle práva EU realizovatelné.

Daňové úlevy mají podle rakouských lidovců směřovat k nízkým a středním výdělkům a rodinám. A záměrně byly vybrány tři nejnižší stupně výdělku. Kurz se ovšem zároveň zavázal ke snížení dluhu a rozpočtového deficitu, ale bez nových daní. Třetinu balíčku prý bude možné financovat ekonomických růstem.

Kurz při představování programu hovořil o „liberální a křesťansky-sociálních opatřeních“, plány jsou prý ambiciózní, ale realizovatelné. Hlavní linie programu jsou např. „kdo pracuje a vytváří výkon, nemůže být v Rakousku za hlupáka. Kdo se odebírat dávky, musí nejprve podat výkon, jinak nemůže sociální stát fungovat, když všichni berou. Komu dávky patří, pak mu přísluší bez byrokracie. A kdo nemůže pomáhat, tomu musí být pomoženo.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.