EU udeří na Amazon kvůli „lucemburských daním“

Financial Times.  Jde o další případ zásahu proti vyhýbání se daním, napsaly britské noviny Financial Times.

Brusel si podá Amazon, jde o lucemburské daně a o několik stovek milionů eur. A o tažení EU proti tomu, že se nadnárodní firmy vyhýbají zdanění. Stačí vzpomenout na případ Apple a jeho irských daní, který vyvolal zuřivé reakce z Washingtonu.

Komise došlo k tomu, že Amazon profitoval z daňové dohody, která vedla k téměř desetileté nelegální podpoře z Lucemburska. Je možné, že tento případ znovu rozkývá napětí v transatlantických vztazích. Washington totiž zvažuje daňovou reformu, která by vedla k tomu, aby americké nadnárodní firmy repatriovaly zisky.

Americký Kongres reagoval na případ Apple velmi rozhořčeně, zazněla varování o ohrožení zahraničních investic i odvetné reakce.

Lucembursko i Amazon obvinění odmítají, ale komisařka Vestagerová zodpovědná za konkurenci má uvést, že Amazon si neodůvodněně snižoval evropské zisky tím, že si ve skupině vyplácel autorské poplatky, které nepodléhaly zdanění.

Rozhodnutí už padla v případě Apple v Irsku (o němž jsme v !Argumentu informovali), Starbucks v Nizozemsku, Amazon a Fiat v Lucembursku. Belgie má vybrat daně asi od 35 firem, ke konci se blíží vyšetřování McDonald´s.

Ovšem případ Amazon by mohl být citlivý pro Jean-Claude Junckera, který byl v zemi v letech 1995-2013 premiérem.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.