Skotsko rozšířilo svůj zákaz frakování na „nekonečno“

Financial Times.  Zelení slaví, ale firmy na těžbu břidlic možná připraví žaloby, napsaly britské noviny Financial Times

Frakování, tedy získávání ropy a zemního plynu z břidlic, bude na trvalo v Skotsku zakázáno. Ekologické skupiny tento zákaz přivítaly. Nejenže je proti drtivá většina obyvatelstva, ale ani ekonomické studie neprokázaly žádný velký užitek z frakování.

Rozhodnutí ovšem bude mít dopad pro firmu Ineos, za nímž stojí miliardář Jim Ratcliffe, který investoval již 50 milionů liber do získání povolení k frakování ve Skotsku.

Nelze vyloučit, že firma půjde i právní cestou. Podle zástupců firmy jen malá skupina „hlučných lidí“ disproporčně ovlivnila debatu o frakování, bez toho, aniž by byla vzato v úvahu energetická bezpečnost a ekonomické přínosy.

Skotská pozice kontrastuje s pozicí britské vlády, která se naopak domnívá, že břidličný plyn by zemi mohl zajistit více energetické bezpečnosti.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.