Šéf Lukoilu: Sankce proti Rusku mohou trvat i desetiletí

Financial Times. Sankce proti Rusku lze očekávat ještě v dalších deseti letech, říká šéf Lukoil. Proto by se ruské ropné a plynařské firmy měly připravit na dlouhodobé restrikce. On sám také podporuje rozšíření dohody mezi Ruskem a OPEC, která směřuje ke snížení těžby ropy.

Podle Alekperova nebudou sankce odstraněny v následujících letech a i pokud by se tak stalo, bude to zdlouhavý a komplikovaný proces. Lukoil produkuje 1,8 milionu barelů za den a je tak největším soukromým ropným producentem. První je vládou kontrolovaný Rosněfť.

Naděje, že by se s Trumpem mohly zlepšit vztahy mezi USA a Ruskem, ale obvinění z toho, že Rusko zasahovalo do amerických voleb, jen navýšilo nedůvěru mezi oběma zeměmi.

Alekperov si jinak chválí dohodu mezi OPEC a Ruskem, která vedla ke snížení výstupu a navýšení cen. Podle něj je to „nový nástroj, který může ovlivnit ceny ropy a kontrolovat systém“

Tím navázal na prezidenta Putina, který uvedl, že dohoda by mohla být rozšířena i po březnu 2018, kdy má prozatím oficiálně vypršet.

Alekperov sám chce předvídatelné ceny v rozmezí 55-60 dolarů za barel alespoň na deset let, aby byli podle něj spokojeni odběratelé i výrobci.

Dodal také, že se nebojí, že by firmu mohl spolknout Rosněfť, který vede silná osoba Igora Sečina. Lukoil podle Alekperova není na prodej.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.