Katastrofa v Jemenu. Hrozí hladomor s miliony mrtvých

Zpráva dne: Jemenu, který je pod blokádou Saúdské Arábie, hrozí podle OSN největší hladomor za poslední desetiletí.

Konflikt v Jemenu se stává pro obyvatelstvo katastrofou. OSN varuje před největším hladomorem za poslední desetiletí. Saúdská Arábie musí svou blokádu ukončit, jinak mohou pomocníci ztratit přístup k těm, kteří pomoc potřebují.

Mark Lowcock se nedávno vrátil z Jemenu, kde pracoval jako koordinátor nouzové pomoci OSN. Varoval před dramatickým vývojem, hrozí takový hladomor, jaký svět už neviděl desetiletí, s miliony obětí. Větší než v Jižním Súdánu tento rok, větší než v Somálsku v roce 2011.

Je potřeba, aby OSN mohla okamžitě použít letiště ve městech Saná a Aden, letecký koridor nesmí být přerušován. A totéž musí platit pro přístavy.

V Jemenu válčí vojenská koalice pod vedením Saúdské Arábie proti hútijským rebelům. Koalice v pondělí oznámila, že zavře všechny přístupy do Jemenu, po zemi, vzduchu či moři, aby tím zabránila dodávkám zbraní pro rebely z Íránu. Předtím se totiž Hútiové pokusili o raketový útok na rijádské letiště. Lowcock uvedl, že tento útok odsuzuje, ale do Jemenu se nyní nedá dostat.

Italský velvyslanec Cordi velmi znepokojeně referoval o humanitární situaci. Už roky v Jemenu zuří občanská válka a navíc proxy válka – válka mocností v zastoupení. Hútiové jsou podporováni Íránem, který bojuje se sunnitskou Saúdskou Arábií o dominanci v regionu. Podle údajů OSN živoří sedm milionů lidí na hraně hladomoru, statisíce jsou nakaženy cholerou.

Ilustrační obrázek: Autor – Ljuba, GFDL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36688828

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.