Alternativa pro Německo – strana jako každá jiná

Přečetli jsme: Šéfredaktor veřejnoprávní německé ARD překvapil, když odmítl AfD nazývat “populistickou a pravicovou” a bude s ní zacházet jako s každou jinou politickou stranou v Německu. Včetně kritiky.

Šéfredaktor ARD Kai Gniffke je toho názoru, že AfD je docela normální strana. A Tagesschau nebude neustále používat přídavné jméno „pravicově populistická.“

Alternativa pro Německo je strana jako každá jiná. Touto větou, píše Gniffke, jsem hodně lidí překvapil. Údajně jen nevěřícně koukali a předhazovali mi pokrytectví, protože Tagesschau prý o straně informuje tendenčně a zesměšňuje ji.

Jiní zase měli strach, že z gruntu dobrá Tagesschau podlehla tlaku populistů. Už delší dobu se vyhýbáme obratu „pravicově populistická AfD.“ A to již bylo některými čtenáři a diváky považováno za první ústupek vůči Alternativě pro Německo.

A nyní tedy vyjádření šéfredaktora – pak už je krůček od toho nazývat Tagesschau nekritickou, nenovinářskou a pokleslou.

Gniffke podává vysvětlení:

Říká, že AfD nadále považuje za pravicově populistickou. Populistickou proto, že si nárokuje to, že na rozdíl od etablovaných stran vyjadřuje skutečnou vůli lidu. A pravicově, protože má autoritativní řešení, není pluralistická a odmítá migranty.

Ale musí proto otravně pořád a pořád říkat, že je to pravicově populistická strana? Jde to na nervy a je to vnímáno jako maskované vytváření nálady vůči této straně.

Gniffke se proto domnívá, že je potřeba zacházet s AfD jako s každou jinou stranou. A nezávisle a nezaujatě informovat i o jiných populistických proudech a organizacích.

Nikoho nebudeme „honit“, ale budeme bdít nad tím, uzavírá Gniffke za veřejnoprávní ARD, pokud by nějaká strana či její části prosazovaly nedemokratickou či rasistickou politiku.

Články zveřejněné v sekci Přečetli jsme nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.