Německo: Steinmeierova mission impossible

Přečetli jsme: Spolkový prezident Steinmeier se v Německu pokouší přimět politické strany k obnovení jednání o koalici. Ta ztroskotala v neděli. Podle všeho nemá prezident moc velké šance.

Spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier započal rozhovory s předsedy stran, aby zjistil, jaké možnosti existují k vytvoření vlády. Ovšem vyhlídky jsou skrovné.

Prezident chce zabránit novým volbám a přimět strany k vytvoření koalice. Ztroskotání koalice Jamajka nutí prezidenta, aby zasáhl výrazněji, než je běžné. I proto započaly nyní rozhovory s předsedy stran.

Už se setkal s předsedou Zelených Cemem Özdemirem. Setkání bylo krátké, jen hodinové. Později bude hovořit také s předsedou FDP, tedy s Christianem Lindnerem, který rozhovory o koalici zaříznul.

Vyhlídky na prolomení blokády nemá prezident velké. Lindner jasně uvedl, že během 50 dnů bylo 237 konfliktů. A sondovací dokument byl podle něj příliš ovlivněn názory Zelených. Celý text byl podle něj šit „zelenou nití.“

Ani Zelení nečekají, že by snad znovu došlo na Jamajku. Dveře jsou zavřené, zaznělo. Zelení nicméně uvedli, že jsou připraveni k dalším rozhovorům.

Zelení se také domnívají, že už na začátku sondovacích rozhovorů byly učiněny závažné chyby. Samá odrážka, takže se jen dělal seznam problémů. Lepší by bylo začít se společenskými základními otázkami. Tím by se prý hodně „odrážek“ vyřídilo.

Padla i výzva k sociální demokracii, aby „vylezla z koutku uražených.“ Ani pro Jamajku nebyl jasný mandát od voličů a přesto se jednalo. Podle toho by se měli chovat i sociální demokrati.

CDU nyní zesiluje svůj tlak na SPD, aby svůj postoj k vytvoření vlády přehodnotila.

Wolfgang Schäuble připomínal stranám nutnost kompromisu, nejde podle něj o „slabost profilu.“ Jen tak se dají vytvořit většina a vláda. A když se strany rozhodnou, že nechtějí vytvořit svazek, pak nutně vzniká dojem, že se chtějí zbavit odpovědnosti.

Ale sociální demokraté se brání. Podle Martina Schulze jsou správnou cestou nové volby. Jsou ale možné náznaky k menšinové vládě.

Prezident se se Schulzem setká ve čtvrtek. Steinmeier uvedl, že strany mají zodpovědnost, které prostě nelze jen tak předat zpět voličům.

Ale zatím s tímto prezident mnoho sluchu nenašel.

Články zveřejněné v sekci Přečetli jsme nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační obrázek: Autor – © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons), CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=62207974

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.